Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Helpt een lage-emissiezone om schonere lucht te krijgen? En is er nog ergens schone lucht?

ma 30 dec. - 11:27

Op 1 januari 2020 krijgt -na Antwerpen en Brussel- ook Gent een lage-emissiezone: oude, vervuilende wagens worden gebannen uit het stadscentrum. Het doel: propere en gezonde lucht voor de stadsbewoners. Maar, wat is dat eigenlijk, schone lucht? En helpt een lage-emissiezone? Prof. dr. Tim Nawrot is milieu-epidemioloog en legt het uit.
Foto: Is er nog ergens schone lucht?

Nawrot deed heel wat onderzoek naar de impact van luchtvervuiling op onze gezondheid. Hij is de geknipte man om te vertellen of er nog wel ergens schone lucht is. Welke stoffen horen wel en niet thuis in de lucht die we dagelijks inademen? Hoe ongezond is dat allemaal? Is het erger met onze luchtkwaliteit gesteld dan vroeger? Of valt het allemaal best wel mee?

"Eigenlijk is er zo goed als nergens waar mensen leven nog schone lucht, ook in Vlaanderen niet", zegt de milieu-epidemioloog. "Luchtvervuiling is een probleem voor onze gezondheid. Fijnstofdeeltjes zijn zo klein dat ze diep doordringen in de longen en via de longblaasjes zelfs tot in de bloedbaan kunnen komen." Door luchtverontreiniging leven we volgens Nawrot gemiddeld 8 maanden minder lang.

Is een lage-emissiezone (LEZ) dan een oplossing? Volgens metingen kunnen LEZ's betere cijfers voorleggen. "Er is veel minder ozon, stikstofoxide en fijnstof in de lucht, maar die impact is heel lokaal." Er moet dus meer gebeuren. We halen in Vlaanderen gemakkelijk de "niet zo ambitieuze" Europese normen. De strengere normen van de Wereldgezondheidsorganisatie halen we niet.

Een mirakeloplossing bestaat volgens Nawrot niet. "Als we ooit weer echt schone lucht willen, moeten er op alle vlakken meer inspanningen komen", zegt hij resoluut. "Zowel in de landbouw, industrie, verkeer en door ons persoonlijk."

Bekijk en beluister hieronder de argumenten van Prof. dr. Tim Nawrot:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet