Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Interne Keuken

Hemel en hel

za 21 mei - 8:12

"Hell is empty". De hel is leeg, zegt William Shakespeare in The Tempest, act I, scene II.
Hemel en hel in kaart

Maar dat is geen goed nieuws, want hij voegt er aan toe: "And all the devils are here". De duivels hebben de hel verlaten om de levenden op aarde te teisteren.

De hel is leeg, zeggen ook katholieke bisschoppen en kardinalen.  Hun boodschap is hoopvoller dan die van Shakespeare: God is zo grenzeloos barmhartig en vergevingsgezind dat de hel wel leeg moet zijn.

Zeventiende-eeuwse theologen dachten er heel anders over. De hel is overbevolkt, wist Julien Loriot. Hij rekende uit dat voor elke zestigduizend mensen die sterven één uitverkoren is en naar de hemel gaat, drie in aanmerking komen voor het vagevuur, en dat er dus 59.996 nieuwe aanmeldingen zijn aan de poorten van de hel. 

Het moet daar een overbevolkte janboel zijn. De verdoemden in de hel zitten zo dicht op elkaar gepakt dat ononderbroken promiscuïteit onvermijdelijk is. Consent? Vergeet het. Voortdurend met je neus in andermans gat. Een verstikkenden stank van rottende doemgenoten. Ontbindende lijven bedekt met een stinkend, zwart schimmelvocht. Ontsnappen is onmogelijk. Het diksap der doden druipt richting de eerste de beste opening van een ander, en bezegelt de kwelling met een natte gruwelkus.

Zaterdag ontvangen we Guido Derksen. Samen met Martin van Mousch heeft hij een atlas van het hiernamaals samengesteld. In Hemel en hel in kaart vertellen ze hoe mensen in verschillende culturen in de loop der tijden zich het hiernamaals hebben voorgesteld.

Beluister het volledige gesprek :

 

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet