Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

(Her)beleef een barokke De Ochtend in het MAS

zo 3 jun. - 6:53

Antwerpen brengt met het stadsfestival 'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert' hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. De Ochtend stond op zondag 3 juni in het teken van dat festival.
Een uitzicht van de ruimte in het MAS

Waarom organiseert Antwerpen een barokfestival? "Barok gaf onze stad mee vorm. Overal vind je sporen van Rubens terug en met dit festival willen we tonen dat Rubens en barok nog steeds een grote bron van inspiratie zijn voor artiesten" aldus Antwerps schepen van Cultuur Caroline Bastiaens

Herbeluister hier het eerste deel van de uitzending

Chefkok Viki Geunes bracht een stilleven uit zijn keuken mee. "Het zijn producten die met overdaad gebruikt werden in de baroktijd. Ze kwamen via de Antwerpse haven van ver overzee bij ons terecht"

Herbeluister deel twee van de uitzending

Met onder andere stadsgids Tanguy Ottomer en reporter Ward Bogaert die je meenemen naar het Antwerpen uit de baroktijd. Je komt ook te weten hoe een teorbe klinkt. Met dit instrument maakte Pieter Theuns de baroksfeer in het MAS helemaal af.

Herbeluister het derde deel 

In deel drie was onder meer Katelijne Van Der Stighelen te gast. Ze is de curator van de overzichtstentoonstelling over Michaeline Wautier en wist onder ander waarom we zo weinig vrouwelijke barokkunstenaars kennen. "Ze hadden geen toegang tot de gilde. De enkelen die we kennen werden meestal geboren in kunstenaarsmilieu."

Maar barok kreeg ook een hedendaags tintje, met onder meer streetartist Yvon Tordoir, die zich voor 'Antwerpen Barok' toespitste op typografie van de barok.

Meer sfeerbeelden uit het MAS zie je hier:

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet