Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Sporza Tour

“Het aanbod in de Franse supermarkten is met niets te vergelijken”

di 16 jul. - 8:22

Ook de Franse eetcultuur kan Michiel Hendryckx bekoren. Al komt die wat onder druk te staan, het verschil met andere Europese landen blijft groot.
Vrouw doet boodschappen op markt in Frankrijk

Men zegt soms dat Europa één pot nat aan het worden is, dat de grenzen vervagen enzovoort. Maar ik zeg altijd: ga eens naar Breda en kijk hoe de mensen daar inkopen doen, en doe dan hetzelfde zo’n 100 kilometer naar het zuiden in Verdun. Dat is een compleet andere wereld.”

In Nederland neemt men een product, gooit het in de kar, kijkt er amper naar en snelt verder naar de kassa

“In Nederland neemt men een product, gooit het in de kar, kijkt er amper naar en snelt verder naar de kassa. De Fransen doen inkopen ‘en famille’, en dan zie je ze discussiëren over wat ze gaan eten, het speeksel komt hen bij wijze van spreken dan al in de mond. Er is een ongelofelijke verbondenheid met wat ze in hun mond steken. En ook het aanbod in de Franse supermarkten is met niets te vergelijken: daar liggen niet 4 maar 14 soorten boter.”

Natuurlijk zie je ook in Frankrijk fastfood oprukken. “Maar gelukkig heb je nog veel Fransen die hun tijd nemen om te eten. Dat heb je ook in Italië bijvoorbeeld, in Spanje een beetje, maar in het noorden van Europa minder of niet.

In Noord-Europa wordt er in de volkse restaurants nog amper gekookt, ik noem dat ‘de schnitzelgrens’

Ik noem dat ‘de schnitzelgrens’: in Noord-Europa wordt er in de volkse restaurants nog amper gekookt. Daar heeft men in de keuken 2 of 3 frituurpotten staan, in de ene gaan de frieten, in de andere de schnitzels en dan nog een saus en een blad sla. Maar voor mij is dat niet koken, maar eten opwarmen. En je ziet dat die schnitzelgrens heel traag zakt naar het zuiden. Maar er wordt in Frankrijk gelukkig vooral nog gekookt in de modale restaurants.”

 

Daarvan zijn de ‘routards’, de restaurants langs de Routes Nationales, een goed voorbeeld. “Dat zijn plekken waar je nog voor een ongelofelijk democratische prijs het echte Frankrijk proeft.

Je zit er tussen bouwvakkers en vrachtwagenchauffeurs, met de wijn al op tafel. Alles wordt gemaakt om de dag zelf te serveren. Zeker in Langres is er een fantastische routard. Dat kan je zien aan de parking: als er zeer veel vrachtwagens staan, dan weet je dat het zal oké zijn.”

Beluister het volledige fragment:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet