Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Het afslankhormoon

vr 7 okt. - 11:43

Zoek je nog een reden om te sporten? Dan heeft Nieuwe Feiten er een voor jou: sporten stimuleert namelijk de aanmaak van een mysterieus hormoon dat vet doet verdwijnen.
"Blijven bewegen is de boodschap"

Door te bewegen en sporten ontwikkel je Irisine. Dat hormoon zorgt ervoor dat ongezond wit vet wordt omgezet in gezond bruin vet. Dat bruin vet doet calorieën verbranden. Pogingen om Irisine in pilvorm te maken, zijn tot nog toe niet gelukt. "Blijven bewegen is dus de boodschap", zegt Wim Derave, inspanningsfysioloog van de UGent.

Menselijk vet is grotendeels wit vet. Dat vet was oorspronkelijk bedoeld als reservebrandstof voor als we een tekort aan energie zouden hebben. Maar in onze moderne samenleving is het eigenlijk nutteloos geworden.

Bruin vet hebben we van nature weinig. Het produceert warmte en komt dus ook veel voor bij dieren met een winterslaap. De beperkte hoeveelheid die we als mensen hebben situeert zich vooral tussen de nek en de schouderbladen. Uit recent onderzoek in Florida is gebleken dat je van wit vet bruin vet kan maken. Daarvoor heb je het hormoon Irisine nodig. En dat maakt je aan door te bewegen en te sporten.

Irisine zou dus een belangrijk middel kunnen zijn in de strijd tegen zwaarlijvigheid, hart- en vaatziektes en diabetes. Daarom probeert men al jarenlang de stof in de vorm van een pil te gieten. Dat is vooralsnog niet succesvol gebleken en de risico’s zijn ook nog niet onder controle. Een reden te meer om vooral te blijven bewegen en sporten, zegt inspanningsfysioloog Wim Derave. En zelf Irisine op en natuurlijke manier aan te maken.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet