Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"Het basisinkomen is dé redding van de sociale zekerheid"

vr 6 jan. - 9:06

Ongelijkheid lijkt ook in 2017 een belangrijk thema te worden. Tussen mannen en vrouwen, tussen arm en rijk, tussen burgers en vluchtelingen, ... Els Aeyels sprak er over met Francoise Chombar, CEO bij Melexis, een bedrijf dat electronica maakt voor de auto-industrie.
"Het basisinkomen is dé redding van de sociale zekerheid"

Voor Francoise Chombar is het belangrijk dat we lessen trekken uit het annus horriblis dat 2016 was: "We moeten nadenken over hoe we onze maatschappij organiseren. Laten we die maatschappij meer met rationaliteit in aanraking komen." 

Basisinkomen

Zelf pleit Francoise Chombar voor een basisinkomen om ongelijkheid de wereld uit te helpen: "Dat houdt in dat men aan elk individu, van de wieg tot het graf, een vast bedrag geeft, zonder dat daar een tegenprestatie tegenover staat." Voor haar is het basisinkomen dé redding van de sociale zekerheid. 

De sociale zekerheid moet zeker bewaard blijven, maar is hopeloos verouderd

Chombar omschrijft de huidige sociale zekerheid als een oud huis, waar heel wat kamertjes werden bijgebouwd. Naar analogie met die beeldspraak noemt ze het basisinkomen een "Nieuwe, transparant huis" "Mensen komen met dezelfde wapens aan de start."

Het basisinkomen is geen hangmat, het is een trampoline.

Het basisinkomen zorgt er voor dat mensen hun eigen talenten kunnen ontwikkelen en ontplooien: "Sommige mensen gaan terug studeren, doen meer ontwikkelingswerk, ... Alle pilootprojecten in de wereld komen tot dezelfde conclusie: je geeft mensen terug tijd om zichzelf te ontwikkelen en geeft ze ruimte. Het basisinkomen is geen hangmat, het is een trampoline.

Genderongelijkheid

Chombar staat aan het hoofd van een ingenieursbedrijf. Dat bemoeilijkt haar zoektocht naar gelijkheid in haar eigen bedrijf: "De pool van vrouwelijk ingenieurs is veel kleiner dan die van mannen. Maar de afgelopen jaren hebben we toch geleidelijk meer vrouwen kunnen aannemen." Om ongelijkheid op de arbeidsmarkt tegen te gaan probeert Melexis jongeren aan te sporen om STEM-opleidingen te volgen (Science, technology, engineering, mathematics). "Want we zien dat veel meisjes en kinderen uit kansarme gezinnen anders geen kans krijgen die opleidingen te volgen."

Beluister het hele interview hieronder:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet