Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Interne Keuken

Het beroemdste toneelstuk

za 24 okt. - 11:51

Het beroemdste toneelstuk aller tijden moet Wachten op Godot zijn. Of wacht, ik zie Shakespeare over het hoofd. Ik herformuleer: het beroemdste toneelstuk aller tijden na Hamlet en Romeo en Juliette en Macbeth moet Wachten op Godot zijn.
Olympique Dramatique - Wachten op Godot

Geschreven eind jaren veertig door Samuel Beckett, voor het eerst opgevoerd in 1953 en op slag een klassieker. Wachten op Godot is sindsdien een staande uitdrukking in vele talen van de wereld.

Vladimir en Estdragon staan te wachten op Godot. Ze weten niet wie dat is, maar dat hij komt is zeker. Hij komt niet. Dan komt hij morgen, wordt hen beloofd. Zeker. De nacht valt. "Zullen we dan gaan?", vraagt Vladimir. "Laten we gaan", zegt Estragon. Ze blijven. Ze wachten.

Waarover gaat Wachten op Godot? Over niets, zou je kunnen zeggen. Of over alles, zou je kunnen zeggen.

Wie is Godot? Als ik het wist, zegt Beckett zelf daarover, dan had ik het wel in het stuk vermeld.

Wachten op Godot wordt niet zo vaak gespeeld. Een van de redenen daarvoor is de strenge controle door de erfgenamen van Samuel Beckett. Je mag aan de tekst geen komma veranderen. Het scenebeeld met een eenzame boom ligt vast. Je moet je strikt houden aan de nauwkeurige regie-aanwijzingen in Beckett's manuscript. 

Olympique Dramatique heeft er zich toch aan gewaagd. We gingen kijken en we waren onder de indruk. Johan Thielemans ("Ik schrijf al mijn hele leven over Godot") ging ook kijken en is zaterdag onze gast.

Beluister het volledige gesprek :

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet