Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

"Het concept van 'De Afspraak' vind ik weerzinwekkend"

di 23 feb. - 15:16

Comedian Bas Birker volgt nauwgezet de actualiteit. En toch probeert hij 'De Afspraak' te vermijden, zegt hij in zijn middagjournaal voor 'Nieuwe Feiten'.
Bas Birker is geen fan van De Afspraak

Liefste landgenoten,

Doorgaans probeer ik zo weinig mogelijk naar De Afspraak op Canvas te kijken. Dat lukt aardig. Maar aangezien ik tegenwoordig elke avond thuis ben, ontkom ik er niet aan om er soms per ongeluk langs te zappen op weg van VTM1 naar Play37. Het is te zeggen; waar het tot maart vorig jaar hooguit eens per maand voorkwam, zapte ik er gisteren al voor de tweede keer deze week langs. En het was pas maandag, dus dat wil zeggen dat ik twee keer in dezelfde uitzending terechtkwam. Ze zullen in Brussel wel geschrokken zijn van de kijkcijfers.

Mijn afkeer van 'De Afspraak' heeft weinig te maken met de presentatoren. Die zullen vast hun vak verstaan. Mijn degout staat los van de gasten, hoe vervelend of overbodig ze soms ook zijn. Maar genoeg over Gwendolyn Rutten. Het is het concept zélf dat ik weerzinwekkend vind. Al duizenden jaren weet iedereen dat je pas een goed gesprek kunt hebben als je elkaar recht in de ogen aan kunt kijken. Letterlijk. Als in: recht tegenover elkaar zitten.

Er zijn wel mensen die op een terras naast elkaar gaan zitten, maar dat zijn doorgaans stelletjes die al 40 jaar zijn uitgepraat, of drinkebroeders die gewoon marginalen willen kijken. Newsflash: in een televisiestudio kun je geen mensen kijken. Een camera werkt maar een kant op. Wij kijken naar jullie. Dat is een beetje het concept. Als ik mensen op een rij ongemakkelijk voor zich uit wil zien staren, dan ga ik wel overvallers identificeren of de rode duivels kijken tijdens het spelen van het volkslied.

En toch bedacht er ooit een vernieuwende ziel op de Reyerslaan om een praatprogramma te maken met vier mensen op een rijtje en de presentator ertussenin. Waarschijnlijk was die ziener een tennisliefhebber die na een recordbrekende vijfsetter met verschroeiende nekpijn wakker werd en dacht, ‘dit gun ik Bart Schols ook’.

Het goede nieuws is dat ook 'De Afspraak' niet ontkomt aan de coronaregels. Sinds alle gasten anderhalve meter uit elkaar moet zitten begint het bij de verst zittende gasten soms bijna op een praatprogramma te lijken. Die gasten waren gisteren Marc Van Ranst en Jan Jambon. ‘Dat kan vuurwerk geven’, dacht ik naïef. De viroloog van Willebroek en de burgemeester van Brasschaat praatten over cultuur.

‘Iedereen in de cultuursector is erg constructief,’ zei de burgemeester. ‘Ze zijn constructief bezig,’ beaamde de viroloog’. ‘Inderdaad’, zei ik tegen de tv. ‘Constructief. We zijn allemaal uit verveling ons huis aan het verbouwen.’ Ik zette een opname van 'Komen Eten' op. Daar zitten ze tenminste wél tegenover elkaar.

Beluister het middagjournaal van Bas Birker:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet