Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld van Sofie

Het delen van naaktbeelden zonder wederzijdse toestemming is strafbaar en kan desastreus zijn!

wo 9 sep. - 10:26

1 op de 3 mensen gebruikt de camera van zijn smartphone wel eens om zijn partner met pikante foto's te prikkelen. Sexting heet dat dan. Allemaal goed, tot die intieme beelden in verkeerde handen terecht komen. Dan kunnen ze heel wat miserie veroorzaken. Iets waar de toevallige kijker, klikker, deler niet altijd bij stilstaat. 'De Wereld van Sofie' praatte erover met Erika Frans van Sensoa.
sexting

Sexting an sich is geen probleem,  volgens Erika Frans. Zolang er wederzijdse toestemming is. Zolang je de grenzen van aanvaardbaar seksueel gedrag respecteert, is er niks mis mee. Met de duidelijke afspraak dat de beelden binnen de vertrouwde omgeving blijven. Maar daar loopt het soms fout. Een sexy foto of filmpje is snel doorgestuurd of online gezet, met of zonder kwaad opzet. Voor je het weet heeft de hele school en je omgeving die beelden gezien of ontvangen. Je bent eigenlijk heel kwetsbaar van zodra je zulke beelden deelt met iemand. Op korte tijd kan een groot publiek bereikt worden

"De gevolgen zijn vaak dramatisch"

De persoon die op de beelden te zien is, wordt vaak gepest, aan de schandpaal genageld, voelt zich machteloos en vernederd. Er zijn jongeren die zelfmoord pleegden omdat ze de schaamte niet meer aan konden. Vreemd is ook dat zij het slachtoffer zijn, maar eerder als schuldige bekeken worden.

Mag je zomaar beelden delen zonder wederzijdse toestemming?

Als je zulke beelden deelt zonder toestemming, ben je strafbaar. Daar is recent wetgeving rond ontwikkeld. Veel mensen zijn zich daar te weinig van bewust. Ze zien er geen kwaad als ze beelden delen die al gedeeld zijn.

Wat doe je best als je zulke beelden ontvangt?

“Ze niet bekijken, wegklikken of verwijderen en klacht indienen”, zegt Erika Frans. Bij Child Focus bijvoorbeeld. Want nu ontkomt de dader maar al te vaak.  Er is ook een gendereffect, vaak zijn vrouwen het slachtoffer van mannen die zonder hun toestemming intieme beelden delen. Denk voor je deelt, laat dat een belangrijke les zijn. Want beelden zijn krachtiger dan je denkt, het kan levens verwoesten.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet