Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

"Het DNA van Anderlecht is ver zoek"

ma 3 dec. - 9:53

Speeldag 17 in de Jupiler Pro League zit erop. "Zoals Anderlecht al enkele seizoenen door ons voetbal slentert, dat staat toch mijlenver van waarvoor deze club decennialang heeft gestaan" oordeelt voetbalcommentator Peter Vandenbempt in 'De Ochtend'.
Peter Vandenbempt (foto © VRT)

De zege voor Club Brugge kwam volgens Vandenbempt op een goed moment. "Het was niet goed de voorbije periode met een 6 op 21 en verontrustende prestaties individueel en collectief."

"Er was tussendoor nog gelukkig die 0-4 in de Champions League tegen Monaco. Hierdoor bleef het wat rustig. Met het resultaat tegen Standard is het vertrouwen weer netjes hersteld."

Waar er tegen Dortmund in de Champions League met organisatie, discipline en focus een punt werd gepakt, zag Vandenbempt weer het oude Club Brugge tegen Standard. "Met zwier en overtuiging, na een half uur was het al klaar. Dit, ondanks nog steeds vele afwezigen bij Club."

"Amrabat kan de nieuwe Vormer worden"

Vandenbempt had ook nog speciale vermeldingen voor Ethan Horvath, de doelman van Club Brugge, en middenvelder Sofyan Ambrabat.

"Bij iedere bal die Horvath een beetje onhandig behandelt, zal het keepersprobleem blijven sluimeren. Dat is nu eenmaal de erfenis van vorig seizoen. Maar acuut is het niet meer."

"Met Amrabat heeft Club Brugge ook nog eens een nieuwe speler ontdekt. Als hij die lijn doortrekt, kan hij misschien de Ruud Vormer van dit seizoen worden."

"Nieuwe dimensie in onvoorspelbaarheid Standard"

En wat met Standard? De positiviteit rond het team na de straffe overwinning tegen Sevilla, is door het kansloze verlies in Brugge weer helemaal weg.

"Standard was opnieuw zijn wispelturige zelve. In Brugge hebben ze een nieuwe dimensie toegevoegd aan hun onvoorspelbaarheid, want zelfs een topduel in Brugge kan hen blijkbaar niet meer inspireren."

"Verdedigend was het collectief niet om aan te zien, met Luyindama als exponent van het gestuntel. Maar ook het middenveld werd overlopen en overspeeld."

"Dat was op Sclessin helemaal anders, waar Marin en Cimirot heer en meester waren toen. Bij Club was het middenveld nu met Amrabat naast Nakamba en Vormer meer gestoffeerd. Standard miste ook nog Emond als diepe spits."

"Club was sterk, scherp en gefocust. Standard kwam aangeslenterd en voor ze het zelf wisten, was de wedstrijd al gespeeld. Michel Preud'homme bleef er ondanks alles nog rustig onder. Ik denk dat hij zijn evaluatie met het oog op volgend seizoen al heeft gemaakt."

"Anderlecht - Genk zoals het weer: troosteloos"

Racing Genk won met 0-1 op het veld van Anderlecht. Het was echter geen spectaculaire wedstrijd in het Astridpark. "Het was een wedstrijd zoals het weer: mistig, somber en troosteloos. Net zoals het veld ook. Daar mag je misschien wel een deel van de oorzaak zoeken."

Racing Genk koos na de halve uitschuiver in de Europa League tegen Malmö voor het resultaat en de controle. Na die twee op negen in de competitie gaf het resultaat en zelfs die on-Genkse manier van voetballen veel voldoening. Dat begrijp ik ook, want zo'n soort overwinningen heb je nodig als je kampioen wil worden."

"Ook al loopt het na een zwaar seizoen momenteel wat stroever voor sommige spelers, ik had over de hele wedstrijd gezien het gevoel dat wanneer Genk kwam aanzetten, er wel iets kon gebeuren dankzij hun vloeiend voetballende en vlotte spelers als Pozuelo en Trossard."

"Gelatenheid bij fans Anderlecht"

"Dat had je bij Anderlecht niet, ondanks overwicht en controle voor de rust", merkt Vandenbempt op. "Op het middenveld gaat de bal nog wel goed rond. Maar wanneer de rechthoek in zicht komt, ontstaat er een groot probleem. En dat is toch de belangrijkste zone op het veld."

De cijfers voor Anderlecht ogen niet fraai, maar een echte crisissfeer merkt Vandenbempt niet op. "Het lijkt al een eeuwigheid geleden, maar in de zomer begon Anderlecht nog met vier zeges op een rij. Sindsdien wisten ze nog vijf keer te winnen. Ondanks vele verzachtigende omstandigheden is dat toch onthutsend."

"Maar goed, het publiek lijkt er zich mee te verzoenen. Er was gisteren een soort gelatenheid. De mensen hebben nauwelijks gefloten. Ze zitten er berustend naar te kijken, mijmerend over een betere toekomst. Er wordt gerekend op Michael Verschueren en Pär Zetterberg."

In afwachting geniet men dan maar van de jonge voetballers die af toe wel iets leuks laten zien. "Maar meer dan een tijdelijke toestand mag dit toch niet worden. Zoals Anderlecht al enkele seizoenen door ons voetbal slentert, dat staat toch mijlenver van waarvoor deze club decennialang heeft gestaan. Het DNA van Anderlecht is ver zoek."

Beluister de analyse van Peter Vandenbempt: 

Bron: sporza.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet