Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

"Het dorpsgevoel is weg, maar laat ons zoeken naar manieren om daar mee om te gaan"

vr 2 dec. - 5:54

Jeugdschrijver en oud-politicus Jan Terlouw (u kent hem misschien van De Koning van Katoren), hield eergisteren in de talkshow De Wereld Draait Door een emotioneel pleidooi voor meer vertrouwen: in elkaar en in de politiek. De sociale media hadden 't er de hele dag over. Xavier Taveirne vroeg aan Dirk De Wachter hoe het zit met dat vertrouwen.
Dirk De Wachter

"Iedereen schrikt natuurlijk omdat een oude, wijze man als Terlouw dit nu zegt. Maar het mag niet als een soort apocalyptische boodschap gezien worden. Hij schudt vooral aan de boom en zegt: er is een probleem. Laten we daar iets aan proberen te doen."

Zoals Stephane Hessel zegt: Indignez-vous et engagez-vous.

Het is dus een 'wake-up call', zegt De Wachter. Terlouw gebruikte ook de metafoor van het touwtje dat vroeger uit elke brievenbus hing en waarmee je iedere kon openen. Kunnen we daar terug naartoe?

"Vroeger was er natuurlijk meer sociale controle, dat is niet meer zo. Controle wordt nu meer extern gedelegeerd. Er is meer controle nodig van juridische instanties om de wereld te laten draaien, daar heeft hij een punt. Maar ik zie meer en meer initiatieven van jongen mensen om samen te leven."

Volgens De Wachter zal dat nieuwe soort 'dorpsgevoel' zich meer en meer zetten. Jonge mensen moeten meer op zoek gaan naar nieuwe vormen van samenleven.

"Dat er zoveel reactie op komt, is een bewijs dat jonge mensen er mee bezig zijn en dat ze ook vinden dat er iets moet gebeuren.", zegt De Wachter. "Terlouw moet impliceren: hier is een probleem en daar moeten we allemaal mee proberen omgaan."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet