Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

"Het drieletterwoord VAR is bekender geworden dan VRT en dat was toch niet de bedoeling"

ma 7 mei - 0:19

Na de 7e speeldag in Play-off I liggen de kaarten weer helemaal anders. Anderlecht en Standard zijn plots titelkandidaat. En toch ging het ook nu weer vooral over de VAR (Video Assistance Referee). Sporza-voetbalcommentator Peter Vandenbempt analyseert de sportieve en extrasportieve gebeurtenissen van de afgelopen speeldag.
Elke maandag blikt Peter Vandenbempt terug op het sportweekend

"De uitspraken van Verhaeghe waren stuitend en pijnlijk"

Vooral voorzitter Bart verhaeghe en trainer Ivan leko hebben zich geroerd gisteren na de match, maar er was wel een bijzonder groot verschil tussen die twee reacties. Ivan Leko sprak als een zwaar aangeslagen, diep teleurgestelde, heel boze coach. Ondanks alle emoties was hij toch heel sereen. Dat was ronduit indrukwekkend. Zijn reactie was strijdvaardig, recht uit het hart en hij had recht van spreken. Dat was prima.

Dat kan ik helaas niet zeggen over Bart Verhaeghe. Die kwam een verklaring afleggen en wilde onderstrepen dat hij enkel sprak als voorzitter van Club Brugge, maar zo werkt het natuurlijk niet. Eerste minister, schooldirecteur of journalist, dat ben je 24 uur per dag. Vicevoorzitter van de voetbalbond dus ook. Je kan dat petje niet zomaar afzetten.

Ik ben het eens met de inhoud van het discours van Bart Verhaeghe, tenminste als hij het heeft over de VAR. Er is een probleem, dat is wel duidelijk. Maar Verhaeghe viel wel vreselijk uit zijn rol toen hij net niet expliciet het correct verloop van de competitie in vraag stelde. Toen hij zich afvroeg of Anderlecht niet bevoordeeld werd. Als iemand in zijn functie en met zijn autoriteit dat doet, is dat stuitend en pijnlijk.

Ze waren bij Club een paar maanden geleden, terecht, zeer verontwaardigd toen ex-scheidsrechter Gumienny in zijn column in het Belang van Limburg verklaarde dat scheidsrechters Club Brugge altijd bevoordelen omdat ze weten dat Verhaeghe de aanduidingen bij de voetbalbond beïnvloedt. Maar nu zegt hij dan dit.

Je geeft er als voorzitter ook een slecht signaal mee aan je spelersgroep. Die zijn al aangeslagen en de grote baas merkt dan op dat het toch allemaal geregeld is ten voordele van de andere partij. Dan werkt dat volgens mij contraproductief.

"Zou best kunnen dat scheidsrechtersbaas Verbist de prijs betaalt"

Het drieletterwoord VAR (Video assistant referee) is bekender geworden dan VRT en dat was toch niet de bedoeling. Die flagrante fout, zoals die penaltyfout op Hans Vanaken, niet zien, dat vind ik onbegrijpelijk. Dat is gewoon slecht gedaan. Dat zou niet mogen gebeuren. Het is precies daarom dat de VAR werd ingevoerd.

En - daarover hebben Ivan De Witte en Bart Verhaeghe gelijk - er is een groot gebrek aan duidelijkheid en uniformiteit. Het kan nu toch echt niet zo moeilijk zijn om duidelijk te stellen aan al die scheidsrechters dat als de videoref bij Anderlecht-Club Brugge de lat voor buitenspel een paar weken geleden zo hoog heeft gelegd dat één teennagel van Diaby voldoende is, dat dat dan de richtlijn wordt voor de rest van de competitie.

Bijgevolg moest ook Teo gisteren worden afgevlagd. Wat mij betreft, mogen die twee fases gewoon doorgaan omdat het zo nipt was. Maar je moet wel twee keer dezelfde beslissing nemen. Niet de ene keer wel afkeuren en de andere keer niet.

Ik hoor bij heel wat clubs dat er groeiende onvrede is over de baas van de scheidsrechters, over Johan Verbist. Er is een gebrek aan leiderschap en communicatie. Het zou best kunnen dat hij op het einde van het seizoen de prijs betaalt. Straks om 13 uur is er een vergadering van de Pro league. Het zal er stuiven.

"Klassieker voor de geschiedenisboeken, maar om de verkeerde redenen"

We vergeten door de commotie soms het voetbal, maar er was nu niet zoveel te vertellen over de match Club-Anderlecht. Dat was bepaald middelmatig. Het betere voetbal kwam dan toch nog van Anderlecht. Het was gekomen om te controleren en dan gepast aan de bal de ruimtes te benutten. Dat eerste heeft Anderlecht perfect gedaan, dat tweede maar half. Al was ook dat iets beter in de tweede helft.

Het was wel een volwassen prestatie tegen alle verwachtingen in. Anderlecht was collectief zeer sterk en heeft zichzelf een geweldige mentale boost gegeven. En Club Brugge was, los van alle problemen met de VAR, gewoon echt niet goed. Er was geen tempo, er werd slordig gevoetbald, er was geen druk op Anderlecht en achterin was Club kwetsbaar. En weer maar eens was er een flater van de doelman. Dat is toch een beetje het verhaal van het seizoen.

Het was een klassieker voor de geschiedenisboeken, maar om de verkeerde redenen.

"In Brussel en in Luik dromen ze van het onmogelijke"

Het is nu een titelstrijd met drie. Donderdag is het Anderlecht-Standard. Dat duel kon niet beter vallen. De winnaar van die match doet mee met Club Brugge tot aan de finish. De verliezer haakt af. Als die match 's middags een winnaar oplevert, dan zet die club extra druk op Club Brugge voor de match op Charleroi 's avonds.

Uitmatchen waren voor Club in deze play-offs al geen groot succes. Het heeft maar een puntje gepakt in drie matchen. Nu spelen ze nog twee uitmatchen want ze moeten ook nog naar Standard. Club heeft na de winterstop amper 5 zeges in 16 matchen behaald, nu moeten ze er toch zeker nog twee winnen. Dat is allemaal toch een beetje moeilijk.

Club Brugge moet vandaag het hoofdstuk VAR afsluiten. De spelers hebben een vrije dag om het hoofd leeg te maken en de sereniteit terug te vinden. En dan moet Club proberen om zijn voetbal terug te vinden en niveau te halen. Het moet dat doen zonder Limbombe en wellicht ook zonder Diaby, dat is een tegenslag.

Het momentum zit echt bij Standard. Daar is iedereen fit en in vorm. Klassespelers maken het verschil en alles zit een beetje mee op het goeie moment. De trainer is gebeten om in zijn laatste weken zijn gram te halen, met Michel Preud'homme die al aan de voordeur staat te bellen om binnen te komen. Het is een zeer gevaarlijke klant.

Anderlecht houdt nog een slag om de arm. Ook de coach zei dat hij nog wou kijken of deze prestatie geen eendagsvlieg was. Dromen van het onmogelijke doen ze in Brussel en in Luik.

Bron: sporza.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet