Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld van Sofie

Het 'gruwelwoord' van Stijn Meuris: 'Zottekes'

vr 16 okt. - 3:53

'De Wereld Van Sofie' ging op zoek naar jeukwoorden. We kregen duizenden reacties van luisteraars. Maar we vroegen ook aan drie taalliefhebbers wat hun 'gruwelwoord' is.
Stijn Meuris

Zottekes

Van alle hedendaagse vocabulaire nieuwlichterij die ik verafschuw - nee, werkelijk haat - staat de term ‘zottekes’ op eenzame hoogte.

Ik weet niet hoe het bij u zit, beste luisteraar, maar sinds enkele maanden word ik via internest geconfronteerd met mensen die alles als ‘zottekes’ omschrijven - ook, en ik zou bijna durven zeggen vooral, wanneer iets niét bepaald zot is.

Doorgaans zijn het jonge vrouwen die vanalles en nog wat uit hun beperkte belevings-omgeving als zottekes ervaren. Niet zelden gevolgd door een uitroepteken. Dames op korte beentjes die hun gsm horizontaal en een eindje voor de mond houden wanneer ze telefoneren, terwijl er een namaak handtas in de vouw van hun arm hangt, eentje van het merk Vuitin.

Ze drinken een milkshake met een nieuw exotisch kleurtje en die ervaring was zottekes.

Ze kijken samen naar The Masked Singer en zagen meteen dat Sam Bettens de Otter was. En dat was echt zottekes. Uitroepteken.

Een eenzame avond in lockdown staan dansen op muziek van NetSky en daarna nog een tropical drink genuttigd? Het was zottekes.

Ik heb geen idee wat ze bedoelen, maar het lijkt me dat de gebruikers van de term zottekes nog niet al teveel zots hebben meegemaakt. Vandaar de verkleinvorm wellicht, een constructie die aangeeft dat het al bij al nogal meevalt, qua zottigheid.

Zottekes, ik vind het vooral gek.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet