Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De bende van Annemie

"Het is de plicht van de dokter om iemand niet onnoemelijk te laten lijden"

di 25 okt. - 10:10

An Nelissen, die op dit moment toert met haar àllerlaatste solovoorstelling, werd erg geraakt door een verhaal van een koppel uit Deurne, dat samen euthanasie wou plegen. Voor de vrouw, die MS heeft, is de euthanasie goedgekeurd. Voor haar man, die pancreaskanker heeft, vonden de dokters het nog te vroeg.
Nieuwsgast An Nelissen

An Nelissen vindt dat mensen die lijden, het recht hebben op een waardige manier afscheid te nemen van het leven. Zulke nieuwsberichten over euthanasie raken haar altijd extra hard, omdat ze dan terugdenkt aan het lijden van haar moeder. 
Haar moeder had een vreselijke pijn. "Op een gegeven moment vroeg ze: sla op mijn hoofd, dat ik even de pijn niet moet voelen. Wij vroegen aan de dokter om haar iets te geven tegen de pijn." De dokters antwoordden toen: "Wil u uw moeder vermoorden?"

An vindt niet dat dokters op zo'n manier moeten reageren: "Waarom nemen sommige artsen de plaats in van God? Waarom beslissen zij wanneer iemand gaat, en niet de mens zelf?"

Hetzelfde maakte ze nog eens mee met haar schoonvader, twee jaar geleden. "Hij is letterlijk gestorven van de pijn". An vindt het een plicht van dokters om mensen niet onnoemelijk te laten lijden. "Misschien moet er een voorstel komen om de hele procedure wat soepeler te maken." 

 

Als je meer achter je hebt dan voor je, moet je met de dood bezig zijn. Ik heb afspraken gemaakt, ja.

— An Nelissen

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet