Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: #weetikveel

#weetikveel

“Het is een misvatting dat je met de duurste camera de beste foto’s maakt"

ma 10 aug. - 12:26

Door de lockdown hebben veel mensen de natuur opnieuw gevonden. Om te wandelen, te lopen, of te fietsen. Of… om te fotograferen. En daar heb je niet per se dure apparatuur voor nodig zegt natuur- en landschapsfotograaf Bart Heirweg in #weetikveel. "Want het is nog altijd de persoon achter de camera die de foto's maakt." Heirweg gaf ook prijs wat hij de mooiste fotolocaties van België vindt.
© Dominik Dancs (via Unsplash.com)

Nee, het is absoluut geen goed fotografieweer vandaag. Het is veel te heet.  Rustige, koele ochtenden zijn meer ideaal. “Dan zie je veel meer dan op zo’n hete dag. De dieren zijn nu minder actief bijvoorbeeld.”

Aan het woord is natuur- en landschapsfotograaf Bart Heirweg, in #weetikveel. Een van de gelukkige mensen die van zijn hobby zijn beroep heeft kunnen maken. Als kind woonde hij in de Vlaamse Ardennen en zo ontdekte hij de natuur, dankzij zijn vader en dankzij zijn verrekijker. Op een bepaald moment reed Heirweg zelfs heel België rond om bepaalde dieren te spotten. “Ik denk dat ik van vlinders en libellen alle soorten gezien heb, die je in België kan zien.”

Ik denk dat ik van vlinders en libellen alle soorten gezien heb, die je in België kan zien.

En zo groeide ook zijn interesse voor landschapsfotografie. “Omdat je de dingen die je ziet ook probeert vast te leggen.” Eerst gebeurde dat met een klein cameraatje, maar op den duur kwam er steeds meer techniek bij kijken. “Ik wou er een beter beeld van maken.”

Al vindt Heirweg het een misvatting dat je enkel met de duurste camera’s de beste foto’s maakt. “Het is nog altijd de persoon achter de camera die de foto maakt.”

Met een smartphone ga je misschien wat technische beperkingen hebben, maar als je een mooie lichtinval en een mooie compositie hebt, kom je al ver, vindt hij. Al heb je natuurlijk wel een goede lens nodig, als je ook vogels wilt fotograferen. “Dan loop je soms met een lens van enkele kilo’s rond, die een kleine wagen kost.”

Verder is ook het moment van de dag waarop je fotografeert van belang, en het seizoen.  “Een riviervallei vind ik in de lente bijvoorbeeld mooier, omdat al dat groen de kop opsteekt, een variatie van groene tinten. Aan de kust is de lichtinval ’s avonds dan weer het interessantste. En zo heeft elk landschap een beetje zijn moment.”

De mooiste fotolocaties van België

Heirweg schreef ook een boek over zijn passie: ‘De mooiste fotolocaties van België’. Hij koos 50 toplocaties uit, en voegde er handige tips aan toe. Zodat iedereen met de leukste foto’s naar huis kan gaan.

Zelf is hij enorm fan van de Scheldevallei. “Daar hangt regelmatig mist. Ook het stukje Dender tussen Geraardsbergen en Ninove is fantastisch. Die kronkelende rivier, die mooie variatie aan kleuren,…”

De Damse Vaart vindt hij ook een klassieker. Of de Vallei van de Hoëgne. “Als je daar rondloopt, vergeet je dat je in België bent. De eerste keer dat ik er rondwandelde, leek het me eerder een bergvallei in Zwitserland of Canada.”

Hoegne, Jalhay
Scheldevallei, Heurne
Vlaamse Ardennen, Etihove
Dender, Geraardsbergen
Scoresby Sund, Groenland
Rode vuurvlinder, Baraque Fraiture

Bekijk de integrale uitzending van #weetikveel:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet