Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

"Het is niet evident om de speelpleinwerking vroeger te openen en later te sluiten"

do 25 jul. - 6:00

In Vlaanderen staan er 39.000 animatoren klaar om je kind de week van z’n leven te bezorgen op kamp of op het speelplein. Ze spelen spelletjes, vertellen verhalen en bieden soms een luisterend oor. Vandaag krijgen die animatoren applaus van 19 jeugdwerkorganisaties, want het is de Dag van de animator.
Touwtrekken op het speelplein

“Er zijn nog nooit zoveel animatoren geweest”, zegt Bert Breugelmans van VDS, de Vlaamse Dienst Speelpleinwerking. “Jongeren staan in vergelijking met vroeger wel minder weken op het speelplein. We hebben dus altijd maar meer animatoren nodig, want de speelpleinwerking groeit jaar na jaar”.

Wie zijn die jongeren die zich als animator in het jeugdwerk engageren? Breugelmans: “de gemiddelde leeftijd van een animator is 17 jaar, en er zijn iets meer vrouwen (60%) dan mannen (40%). Veel jongeren volgen op hun 15e of 16e een cursus, maar zo’n cursus volgen is niet verplicht. 57% van de animatoren heeft ook een attest van animator in het jeugdwerk.”

'Openingsuren' van de speelpleinwerking uitbreiden is niet vanzelfsprekend

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerking wil zich op deze Dag van de animator ook richten tot de ouders van kinderen die naar de speelpleinwerking of op kamp gaan. “Ouders vragen meer en meer dan een speelpleinwerking vroeger begint en later sluit, maar het is niet eenvoudig om daar op in te spelen”.

“Voor animatoren stopt de dag niet om 17 uur: ze moeten nog opruimen, de toiletten poetsen, evalueren en de volgende dag voorbereiden. We begrijpen dat ouders omwille van praktische redenen op zoek zijn naar dagopvang voor hun kind, maar ze mogen niet vergeten dat de animatoren jongeren zijn, vaak vrijwilligers, en het is niet evident om hen te vragen nog langer te blijven.”

Beluister het volledige gesprek met Bert Breugelmans van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerking:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet