Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De wereld van Sofie

Het is niet omdat je elk jaar herexamens hebt, dat je later geen rector van de universiteit kan worden

ma 7 dec. - 11:35

Herman Van Goethem was in het middelbaar de laatste van de klas. Maar nu is hij rector van de Universiteit Antwerpen, doctor in de rechten en hoogleraar geschiedenis. Hij heeft het dus toch ver gebracht. Wat is het geheim van zijn inhaalbeweging? En hoe kijkt hij naar onze prestatiemaatschappij vanuit die eigen ervaring?
Radio 1

Zijn middelbare schoolcarrière leek een andere toekomst te voorspellen, maar toch is Herman Van Goethem rector geworden van de Universiteit Antwerpen. Hij had zo goed als elk jaar herexamens in het middelbaar. “Ik volgde latijn-wetenschappen. In het voorlaatste jaar had ik herexamens voor wiskunde, scheikunde, fysica en biologie. Ik heb dus een heel moeilijke schoolcarrière gehad. Ik had volledig gebrek aan motivatie. Ik vond die vakken niet leuk en ik deed liever andere dingen."

Kansen

Toch is Van Goethem blij voor de kansen die hij gekregen heeft van de school. Ze hebben hem nooit laten zitten omdat ze kansen in hem zagen. “Ze hebben mij altijd gedelibereerd. Als ik daar nu op terugkijk ben ik wel dankbaar naar de school toe, dat ze mij die sprong hebben durven laten nemen.”

Brede graad

De rector is trouwens ook voorstander van de brede graad. Daarbij moet je niet op je 12de kiezen welke studierichting je wil volgen. “Je moet jezelf niet als norm nemen, maar ik vind wel dat jongeren nog zo moeten groeien en zijn dikwijls nog onvolwassen. Daar moeten we echt rekening mee houden in ons schoolsysteem. Onderzoeken in het buitenland tonen aan dat een brede graad, op lange termijn veel betere resultaten geeft. Toen ik moest kiezen op mijn 12de, kozen mijn ouders natuurlijk voor mij. Wij kwamen uit een socio-economisch milieu en ik moest absoluut latijn volgen. Ouders proberen voor het kind een heel ambitieus parcours te loodsen dat vaak niet onmiddellijk lukt.”

Onderscheidingen

Zijn schoolmentaliteit veranderde toen hij verder ging studeren aan de universiteit. “Ik ben rechten gaan studeren. In het eerste jaar was mijn studiemethode, door het middelbaar, totaal niet in orde. Ik had nog steeds drie herexamens. Na dat eerste jaar was dat eigenlijk voorbij. In het tweede jaar rechten haalde ik zelfs onderscheidingen. Ik heb toen tegelijk met rechten ook nog geschiedenis gestudeerd. Ik heb heel hard en gericht gewerkt voor die studies.”

Studievoortgangsondersteuning

Van Goethem is ondertussen rector van de Universiteit Antwerpen. Hij ontvangt jaarlijks duizenden studenten. Zijn parcours helpt wel om rector te kunnen zijn. “Ik vind wel dat de ervaring dat jongeren kunnen groeien ook belangrijk is om mee te nemen in de eerste jaren aan de universiteit. Er zijn eerstejaars die niet weten wat hun te wachten staat en dus vallen, maar je moet die studenten goed oriënteren. Studievoortgangsbewaking zou studievoortgangsondersteuning moeten zijn. We moeten uiteraard mikken op de beste studenten, maar ook op de potentieel goede studenten.”

Herbeluister het gesprek met Herman Van Goethem in 'De Wereld Van Sofie':

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet