Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

"Het is oké om je te ontlasten op het werk": Australische gezondheidsdienst spoort landgenoten aan om gêne door te spoelen

di 10 sep. - 10:16

Het is des mensen. Schroom hebben om een grote boodschap te doen op het werk. Sommigen vinden het zo gênant dat ze hun stoelgang ophouden, maar dat kan grote problemen veroorzaken. In Australië lanceerden ze daarom een campagne, maar ook bij ons is daar best nood aan, zegt een experte.
toilet

In Australië zeggen ze graag waar het op staat. Ook wanneer het over stoelgang gaat. Het is dus niet te verwonderen dat de Australische gezondheidsdienst zich in haar nieuwste socialemediacampagne buigt over het toiletbezoek op het werk. Dat blijkt namelijk een van de oorzaken te zijn van darmproblemen.

"Je stoelgang ophouden is echt af te raden", zegt Magali Surmont, gastro-enteroloog aan het UZ Brussel in De Wereld Vandaag op Radio 1. "Als je ophoudt, dan raak je verstopt en dan krijg je klachten van buikpijn, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en zelfs stoelgangsverlies." Ook Surmont ziet tijdens consultaties regelmatig patiënten die uitstelgedrag vertonen en zo op de duur moeite hebben om stoelgang te maken. 

Schaamte

Er zijn verschillende redenen waarom volwassenen op het werk niet behoorlijk naar het toilet durven te gaan. "Er is veel schaamte en schroom over. Alles blijft een beetje in het kleinste kamertje. Er zijn al veel taboes doorbroken, maar het stoelgangstaboe is toch eentje dat hardnekkig standhoudt."

Soms zijn de toiletten op het werk ook ronduit vies. En dan is er nog het gebrek aan privacy. Je collega's kunnen je horen en wie na je komt kan het ruiken. Vaak zijn mensen ook te veel gejaagd en nemen ze onvoldoende tijd om naar het toilet te gaan. "Jammer", vindt Surmont, "want een stoelgangsbezoek zou toch een ontspannende of op zijn minst een verlossende gebeurtenis in je dag zou mogen zijn."

"To poo"-lijstje voor de werkgever

Werkgevers kunnen zelf ook wel wat doen om het toiletbezoek voor hun personeel aangenamer te maken. "Het belangrijkste is dat er goede toiletten zijn: een propere omgeving met voldoende privacy en afgesloten toiletten. Daarnaast kunnen ze er ook aan denken om een voetenbankje te plaatsen in het toilet, zodat je knieën geplooid zijn terwijl je op het toilet zit. Dat helpt om gemakkelijker uit te drijven. Ze kunnen hun personeel ook voldoende tijd geven om naar toilet te gaan. Of een fruitmand plaatsen op kantoor zodat iedereen voldoende vezels eet en een vlotte stoelgang heeft."

Taboe doorbreken, kanker voorkomen

De schaamte die mensen hebben om over hun stoelgang te praten houdt het taboe in stand. "Bij ons op consultatie wordt er natuurlijk wel klaar en duidelijk over gesproken, daarvoor komen patiënten naar ons. Maar als je er onder elkaar niet over spreekt, betekent dat ook dat er andere zaken onderbelicht blijven. Denk aan het bevolkingsonderzoek waarbij je vanaf je 50ste wordt uitgenodigd om een staaltje te nemen van je stoelgang. Ook dat kan een beetje in de schaduw blijven als je nooit over stoelgang of stoelgang maken, durft of wil spreken. En dat is natuurlijk jammer, want dat is een gemiste kans om darmkanker of een voorloper daarvan vroegtijdig op te sporen."

Het probleem op dit moment is dat er te weinig mensen aan deelnemen, slechts een op de twee. Terwijl volgens Surmont alle beetjes helpen om mensen over de streep te halen. "Neem die campagne in Australië. Dat is een leuk initiatief en een goeie manier van het gebruik van sociale media om een breed publiek te bereiken met een heel simpele en doodgewone boodschap die iedereen aanbelangt. Stoelgang maken is heel normaal. Iedereen doet het en het is belangrijk.”

Bron: vrtnws.be en De Wereld Vandaag

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet