Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Interne Keuken

Het Israel van Heertje en Bromet

za 15 feb. - 11:32

Een heilige journalistieke regel is dat je afstand moet houden van je onderwerp. Anders komt je journalistieke neutraliteit in gevaar. Raoul Heertje zondigt tegen deze deontologische regel, en precies dàt maakt van Het Israel van Heertje en Bromet uitzonderlijke televisie.
DNA-test: Raoul Heertje blijkt 100% Joods te zijn

De twee makers van deze documentaire serie over Israel, Frans Bromet en Raoul Heertje, zijn beiden Joods. Bromet voor de helft, hij heeft een Joodse vader. Heertje is voor 100% Asjkenazisch Joods, dat blijkt tijdens de tweede aflevering uit DNA-onderzoek.

Raoul Heertje is in Nederland geboren. Hij was als kind lid van Haboniem, een zionistische jeugdbeweging. Daar word je klaargestoomd om naar Israel te emigreren. Dat deed Raoul in 1982, als overtuigd zionist.

Na drie jaar hield hij het voor bekeken en remigreerde hij, terug naar Nederland. Ontgoocheld, de Israelische realiteit kwam niet overeen met zijn zionistische droom.

Vijfendertig jaar later keert Raoul samen met reportagemaker Frans Bromet terug naar Israel. Hij bezoekt oude vrienden en kennissen die wel zijn gebleven. Maakte hij de goede keuze? Of had hij ook moeten blijven?

Raoul Heertje praat met liberale en orthodoxe Joden, met Palestijnen en Druzen, en heel vaak ook met zichzelf. Want hij worstelt. Hij voelt diepe verbondenheid met Israel én heftige irritatie. Ongemak. Boosheid.

Dat maakt deze serie zo uitzonderlijk: de twijfel van de maker over zijn eigen identiteit en over het lastige verschil tussen droom en werkelijkheid.

Zondag 16 februari kan je op NPO2 de laatste aflevering bekijken. De vorige afleveringen staan hier. We zijn er laat mee, ons excuus daarvoor. Maar we hebben pas nu ontdekt hoe uitzonderlijk sterk "Het Israel van Heertje en Bromet" is. Daarom zit zaterdag alsnog Raoul Heertje aan de Interne Keukentafel.

Beluister het hele gesprek :

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet