Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

We zijn er bijna

“Het kleinste kamertje moet een pak groter worden!”

wo 16 jun. - 4:34

Wilde je de afgelopen maanden een uitstap maken, dan moest je toch altijd eerst even nadenken. Want waar kon je een toilet vinden, als er geen café open was? Nu de horeca weer open is, lijkt het toiletprobleem opgelost. Maar… voor mensen in een rolstoel of mensen met een andere fysieke beperking, is en blijft een toiletbezoek wel nog vaak moeilijk. Veel wc’s zijn immers niet toegankelijk. Rolstoelgebruiker Erik De Velder doet zijn verhaal in 'We zijn er bijna'.
© Pixabay

“We spreken over het kleinste kamertje, maar helaas is dat ook letterlijk zo. Soms is een toilet zo klein, dat je je afvraagt hoe ze de wc-pot erin hebben gekregen!” Erik De Velder komt het regelmatig tegen. Hij belandde na een auto-ongeluk in een rolstoel, en heeft dus nood aan een grote, toegankelijke wc. Hij vertelt wat de grootste moeilijkheden zijn: “Het toilet is vaak te klein om gewoon te laten gebeuren wat er moet gebeuren. En als je dan moeilijkheden hebt met je mobiliteit, is het zeker niet meer toegankelijk.” Naast een krappe ruimte, is de deur van de wc meestal ook te smal, of kan je er enkel geraken via een trap.

Soms is een toilet zo klein, dat je je afvraagt hoe ze de wc-pot erin hebben gekregen!

Ook bij openbare gebouwen ervaart Erik problemen. “Je zou toch verwachten dat je in openbare gebouwen, zoals een sporthal of een gemeentehuis, naar een geschikt toilet kan. Helaas is dat niet het geval. Het afgelopen jaar schermden ze dan met de covidregels, maar uit ervaring weet ik dat ook voordien die toiletten niet altijd opengesteld werden.”

Je zou toch verwachten dat je in openbare gebouwen, zoals een sporthal of een gemeentehuis, naar een geschikt toilet kan.

Iedereen de pot op

Daarom roept ook Inter vzw, het Vlaams expertisecentrum toegankelijkheid, op op aan de slag te gaan. In haar opiniestuk ‘Iedereen de pot op, nu en ook na corona!’, kaart Wendy Metten, algemeen directeur van Inter vzw, het probleem aan. Iedereen heeft nu immers ervaren welke impact het heeft om niet overal naar toilet te kunnen gaan of een uitstap te plannen zonder zicht op toegankelijke toiletten. En voor mensen met een beperking blijft die moeilijkheid bestaan. Daarom moeten we nu actie ondernemen.

Erik geeft aan dat een goede wc niet alleen belangrijk is voor mensen met een beperking: “Een toegankelijk toilet heeft niets te maken met handicap. Iedereen heeft recht op een beschikbare wc. Ruime, toegankelijke toiletten zouden het minimum moeten zijn.”

Een toegankelijk toilet heeft niets te maken met handicap. Iedereen heeft recht op een beschikbare wc.

Hoe dat ideale toilet er dan moet uitzien? Daar heeft Erik De Velder een duidelijk antwoord op: “Een grote ruimte, met een ruime deur en in het midden een stralende wc-pot waar je volledig rond kan lopen. Zodat iedereen erop kan zonder zich in bochten te wringen of zonder met je broek tegen de wc-pot te komen.  Gewoon een toilet waar iedereen met plezier naartoe gaat.”

Beluister het gesprek met Erik De Velder in 'We zijn er bijna' via Radio 1 Select

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet