Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

"Het laatste wat we nodig hebben is dat mensen 'Fuck The Climate' zeggen"

wo 28 nov. - 7:58

Vandaag komt de Europese Commissie met een nieuw klimaatplan op de proppen dat ambitieuzer zal zijn dan de eerdere plannen. Tegen 2050 zal Europa klimaatneutraal moeten zijn: netto geen broeikasgassen meer. "Een gevoelige aanscherping van de amibities", stelt Europees Parlementslid Ivo Belet (CD&V). Al beseft hij ook dat er werk moet worden gemaakt van een maatschappelijk draagvlak voor de klimaatmaatregelen.
Ivo Belet

Gisteren kwamen de Verenigde Naties met een nieuw rapport waarin staat dat een vervijfvoudiging van de klimaatinspanningen nodig is tegen 2030 om de opwarming onder 1,5 graad te houden. De Europese Commissie wil de lat van de Europese ambities alvast hoger leggen.

Tot nu was de ambitie om tegen 2050 de CO2-uitstoot met 80 à 90 procent te doen dalen. Wat de Europese Commissie vandaag gaat voorstellen is een 100 procent klimaatneutraal Europa. "Geen broeikasgassen meer en wat er toch nog de lucht ingaat moet ofwel opgevangen worden onder de grond of in de zeebodem, ofwel moeten bossen aangeplant worden om te compenseren", legt Europees Parlementslid Ivo Belet in 'De Ochtend' uit.

Maar de vraag is of het plan van de Commissie wel in de praktijk zal kunnen worden omgezet. Zullen alle lidstaten zich erin kunnen vinden? Denk maar aan landen waar er nog een sterke steenkoolsector is zoals Polen, nota bene het gastland van de jaarlijkse VN-klimaatconferentie die komend weekend begint.

"Fuck the climate"

Volgens Ivo Belet mogen die steenkoolregio's niet aan hun lot worden overgelaten. "Daar moeten heel belangrijke sociale maatregelen worden genomen voor mensen die hun job verliezen. We moeten klimaat zien samen met sociale transitie anders zal het draagvlak voor klimaatmaatregelen wegvallen. Het laatste wat we nodig hebben is dat mensen zeggen Fuck the climate. We hebben in de Europese Unie met alle budgetten die we hebben een hele grote verantwoordelijkheid daarvoor."

Van draagvlak gesproken: de beweging van de "gele hesjes" die recent is opgedoken in Frankrijk en ons land richt zich tegen de hoge dieselprijzen, prijzen die de hoogte zijn ingegaan onder meer door milieutaksen. Ivo Belet vindt niet dat de diesel goedkoper moet worden om die protestbeweging tegemoet te komen. "Het gaat erom dat we voldoende flankerende maatregelen moeten nemen om de mensen niet aan hun lot over te laten. Dat klimaat een zaak wordt van de rijken, is absoluut wat we moeten vermijden."

In dat licht vindt Europees Parlementslid Ivo Belet dat ook de luchtvaart- en scheepvaartsector hun deel van het werk moeten doen. "Die ontspringen vandaag de dans."

Bekijk het interview met Ivo Belet:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet