Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Het miskende verdriet van een miskraam

wo 10 okt. - 6:28

Al te snel worden troostende woorden gesproken bij een miskraam. "Vaak trekken we aan mensen om ze vooruit te helpen. Met de beste bedoelingen. Maar vaak heeft dat net het omgekeerde effect" zegt psychologe Nina Mouton. "Gras groeit ook niet sneller als je eraan trekt. Integendeel, het breekt."
Nina Mouton (foto © Sven Rammeloo)

Het miskende verdriet van een miskraam

"'t Is niet goed, 't is niet goed" zei de gynaecoloog zeven jaar geleden hoofdschuddend tijdens de 12 weken echo. Het hartje, dat vier weken eerder nog gezond kloppend te zien en te horen was, was een week later gestopt. Een half jaar later kregen we hetzelfde nieuws opnieuw, op net dezelfde manier. Wat er dan gebeurt is iets wat ik bijna niet in woorden kan vatten. Je verliest je verwachting, je verliest je kind, je verliest het broertje of zusje van je al ouder kind. En al te snel worden troostende woorden gesproken.

Zo ook tegen één van mijn cliënten die net een miskraam achter de rug had. We stonden de volledige sessie stil rond wat het met haar deed, rond de eenzaamheid hierin, rond hoe ze zich niet erkend voelde in haar verdriet. "De natuur heeft beslist", "Je bent nog jong", "Volgende maand kan je alweer opnieuw proberen." Ze wist dat allemaal zelf, maar wat moet ze ermee? Haar gevoel schreeuwt om aandacht. Want in zo'n periode voel je alleen maar... En dat kan je verstand niet wegnemen, met geen enkel rationeel argument.

De week nadien kwam ze terug; ze had terug energie, kon weer opstaan 's ochtends, werken, koken en zorgen voor zichzelf. Ik vroeg haar of ze wist hoe ze haar drive teruggevonden had? "Er had iemand het juiste gewicht gegeven aan mijn miskraam. Het verdriet werd niet weggewimpeld."

Vaak trekken we aan mensen om ze vooruit te helpen. Met de beste bedoelingen. Maar vaak heeft dat net het omgekeerde effect. Jij staat te trekken aan de ene kant en aan de andere kant staat diegene met het verdriet ook te trekken. Ze voelt zich niet erkend in haar verdriet, dus laat ze het nog meer zien of - erger nog - stopt ze het weg omdat ze aanvoelt dat het er niet mag zijn.

Ga naast haar staan.
Gras groeit ook niet sneller als je eraan trekt. Integendeel, het breekt.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet