Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"Het moeilijkste was alles loslaten": Syrische Salah herkent wat Oekraïense vluchtelingen meemaken

do 10 mrt. - 11:54

Hoe het is om alles te moeten achterlaten en plots aan te komen in een land dat je niet kent, dat gevoel kent Salah Jaradeh maar al te goed. Hij herbeleeft zijn eigen vlucht uit Syrië nu meer dan twee miljoen Oekraïners op de vlucht moeten slaan. "Je komt aan in een totaal vreemd land. Ik was bang en blij tegelijk", getuigt hij.
Salah

Beluister de getuigenis van Salah Jaradeh in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

De oorlog woedt momenteel volop in Oekraïne en mensen moeten familie en vrienden noodgedwongen achterlaten. Vluchtelingen komen hier soms aan met niet meer dan een koffer of een rugzak in de hand of zelfs in hun pyjama omdat ze halsoverkop moesten vertrekken. Salah Jaradeh maakte als 20-jarige hetzelfde mee toen hij in 2015 moest vluchten voor de oorlog in Syrië. Hij kan zich voorstellen hoe het nu voor de Oekraïense vluchtelingen voelt om in een vreemd land aan te komen en daar je leven opnieuw moeten beginnen.

"Het moeilijkste was eigenlijk alles loslaten. Alle herinneringen, alle familieleden, alle vrienden", zegt Salah in 'De Ochtend'.

Eerst was hij helemaal alleen in Turkije. Gelukkig vond hij daar zijn moeder terug en konden zij samen naar België komen. Dat ging niet over een leien dakje. Ze moesten via een rubberen bootje de zee oversteken naar Griekenland. Daarop volgde nog een hele tocht vooraleer ze eindelijk in België aankwamen waar ze asiel aanvraagden.

Ik ben blij dat ik nu veilig ben en dat ik geen schrik moet hebben voor raketten of soldaten.

Bij zijn aankomst in België had Salah gemengde gevoelens. "Ik was bang. Vroeger had ik zelfs geen idee waar België lag. Ik ben blij dat ik nu veilig ben en dat ik geen schrik moet hebben voor raketten of voor soldaten die mij of mijn familie kunnen arresteren", vertelde hij. Hij is ook trots op wat hij in die 6 jaar in België bereikt heeft. Zo heeft hij Nederlands geleerd en zijn diploma behaald aan Thomas More, maar hij heeft nog meer grootse toekomstdromen. Salah studeert nu zelfs voor een tweede bachelordiploma.

"Ik heb nu vrienden over de hele wereld, maar weinig vrienden in Syrië. De meeste zijn ofwel gevlucht, gearresteerd of gedood. Ik probeer nog contact te houden met hen in Syrië, maar het is moeilijk, want er is vaak geen stroom of internet", getuigt hij over de situatie in Syrië.

Het is emotioneel heel moeilijk om te zien dat mensen nog steeds moeten vluchten voor dezelfde redenen.

De vele vluchtelingen uit Oekraïne doen hem denken aan zijn eigen traject. Hij hoort verschrikkelijke verhalen over hoe mensen in België geraakt zijn, niet alleen vanuit Oekraïne. "Het is emotioneel heel moeilijk om te zien dat mensen nog steeds moeten vluchten voor dezelfde redenen zoals politieke spelletjes, ideologie, religie... eigenlijk belachelijke dingen", zei hij.

Beluister de getuigenis van Salah Jaradeh in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet