Het nieuwe seizoen van 'Leesbaar': met deze kleppers zet je de herfst zinderend in
wo 27 sep. - 10:00
Hoe leesbaar zijn deze boeken uit de eerste aflevering van het tweede seizoen?
1. 'Alkibiades’ - Ilja Leonard Pfeijffer
Na het succes van onder meer ‘Grand Hotel Europa’, komt Ilja Leonard Pfeiffer met zijn eerste historische roman: ‘Alkibiades’. Misschien herinner je je nog de lessen geschiedenis over de Peloponnesische oorlog. Als omstreden Atheense politicus in de late 5e eeuw voor Christus speelde Alkibiades een cruciale rol in de uitkomst van deze oorlog. In Pfeiffers voorgaande carrière als classicus was hij van mening dat het kleurrijke personage van Alkibiades een roman verdiende. Nu snijdt hij Alkibiades’ biografische scènes aan om het over hedendaagse en volgens Pfeiffer urgente problemen te hebben.
“Het is een boek dat in al heel wat kasten ligt, maar zal het ook gelezen worden?” vraagt Annelies zich af. Zij en Joris zijn het alvast unaniem eens over het verdict. In het boek vertelt Pfeijffer het verhaal van Alkibiades in al zijn facetten. De schrijver laat hierin zijn doorslepen schrijfkunde doorschijnen.
2. ‘Gloed’ - Sándor Márai
Deze vergeten roman werd geschreven door Sándor Márai, een Hongaarse schrijver wiens carrière begin 20e eeuw van start ging. Na de Tweede Wereldoorlog leefde hij
in ballingschap en raakte hij lange tijd in de vergetelheid. Tot Michèle Cuveliers geluk werd zijn roman ‘Gloed’ in de jaren 90 herontdekt. Ze bestempelt ‘Gloed’ als een boek voor mistroostige zielen, en als de perfecte paradox om te lezen tijdens een zonnige vakantie aan het zwembad. Het verhaal behandelt thema’s zoals vriendschap en broederschap tussen twee mannen, waarin de lezer continu geprikkeld wordt door de gevoelige en universele scharniermomenten in relaties
3. ‘George Michael: een leven’ – James Gavin
Belofte maakt schuld! Wie vorig seizoen al luisterde, volgde Joris’ leesproces in ‘George Michael: een leven’. Hij beloofde ons toen al dat de eerste aflevering van het tweede seizoen met dit boek van start zou gaan.
George Michael was zonder twijfel een van de meest succesvolle artiesten van de jaren 80 en 90. Zijn muziek raakte miljoenen mensen en zijn talent was onbetwistbaar. Dat succes stond echter in schril contrast met wat er zich achter de schijnwerpers afspeelde: een innerlijke strijd met zichzelf, het leven en zijn roem.
‘George Michael: Een leven’ verkent het tragische leven van de artiest. Biograaf James Gravin werpt een indringende blik op het levensverhaal van George Michael, waarbij de voortdurende onzekerheid en de complexe persoonlijkheid van het muzikale genie wordt belicht.