Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Interne Keuken

Het ruikt hier naar kathedraal

za 9 okt. - 10:18

Als je vandaag een kerk of een kathedraal binnenstapt, is het daar doorgaans eerbiedig stil, je durft er je stem niet te verheffen. De muren zijn sober wit en er hangt er een lichte geur van wierook.
De beroering van de religieuze ruimte, Wendy Wauters

In de 16de eeuw was dat een tikkeltje anders: wie de kathedraal binnenstapte, werd overweldigd door een kleurenfestival, een zee van geluiden, parfums die de de stank probeerden te overtreffen, kortom, een zintuiglijke wirwarmikmakmengelmoes waar je van ging duizelen.

Dat weten wij omdat Wendy Wauters de zintuiglijke ervaringen van de kerkganger destijds heeft onderzocht. Het doctoraatsproefschrift dat ze binnenkort verdedigt, gaat over historisch geuren en kleurenonderzoek in de Antwerpse kathedraal. Blijkt dat de zintuiglijke ervaring van de kerkbezoeker vandaag compleet anders is dan hoe een 16de-eeuwer de kathedraal ervoer. Niks geen soberte. Niks geen stilte. En stinken ...

Of dat iets voor Interne Keuken zou kunnen zijn? Amai nog niet. Wendy Wauters zit zaterdag aan onze Interne Keukentafel.

Beluister het volledige gesprek :

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet