Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Byloo

"Het troost me dat ik heb kunnen proberen om hem te reanimeren"

wo 11 mrt. - 8:57

Een jaar geleden verloor muzikante Hannelore Bedert haar man Stijn aan hartfalen. Ze probeerde hem te reanimeren, maar Stijn is helaas toch overleden. Stijn had het Brugada-syndroom, en ook de twee kinderen van Hannelore hebben diezelfde hartafwijking. In ‘Byloo’ deed ze een warme oproep aan iedereen om een EHBO-cursus te volgen.
© Belga

Elke dag hebben 30 personen in ons land een reanimatie nodig. Dat vertelde Stijn Muylaert, docent bij de Bachelor gezondheidszorg aan Odisee Hogeschool, maandag in 'Byloo'.  "Denk aan een hartstilstand of hartinfarct."  Op jaarbasis gaat het om zo'n 11.000 mensen, en 80% van die noodsituaties doen zich thuis voor.

Muzikante Hannelore Bedert kan ervan meespreken. "Ik kwam thuis van een concert, vorig jaar in februari, en ik hoorde mijn man vallen." Ze zag hem liggen in bloed, en dacht dus niet meteen aan een hartaanval. "Ik wist wel dat hij een hartafwijking had, maar toch dacht ik er op dat moment niet aan."

Hannelore belde meteen naar de hulpdiensten, en de man die ze aan de lijn kreeg vroeg haar meteen om met de reanimatie te starten. "Je schiet in een soort overlevingsmodus. Je doet dat gewoon. En ik was heel blij dat ik wist hoe het moest, dat ik ooit al een reanimatiecursus gevolgd had. Dat was wel al eventjes geleden, maar dat is zoals met fietsen: op de één of andere manier zit die handeling toch in u en je begint er gewoon aan."

Je schiet in een soort overlevingsmodus. Je doet dat gewoon. 

Hannelore had heel veel aan de man van de noodcentrale. "Ik wil hem nog altijd eens bedanken, maar ik weet niet wie hij is."

Hij telde mee, hielp haar tijdens het reanimeren, en stelde haar ook gerust. "Ik voelde op een bepaald moment ribben breken, en dus begon ik te panikeren. Maar de man zei: niet mee inzitten, die ribben herstellen wel als hij er zou doorkomen." 

De man van Hannelore, Stijn, haalde het helaas niet. "Dat is verschrikkelijk. Maar het is een troost dat ik het heb kunnen proberen. Mocht ik vijf minuten later thuisgekomen zijn, dan wist ik niet hoe lang hij er al lag, en of hij afgezien had. Nu weet ik dat het heel snel ging en dat het licht uitging in een paar seconden." 

Het is een troost dat ik het heb kunnen proberen, om hem te reanimeren. 

Vorig jaar in april deed Hannelore Bedert al een emotionele oproep. 'Volg een reanimatiecursus', klonk het toen. En die oproep wil ze graag opnieuw herhalen bij 'Byloo'.  "Ik heb de oproep al eens eerder gedaan, en kreeg nadien een berichtje van iemand die effectief de cursus was gaan volgen, en een week later zijn grootmoeder heeft moeten reanimeren." Daar trekt Hannelore zich aan op. "Ook Stijn zou daar op de één of andere manier trots op geweest zijn, ook al is dat magere troost."

Hartafwijking

Stijn wist dat hij een hartafwijking had. "Hij had het Brugada-syndroom. Mijn kinderen hebben dat ook." Het is een hartritmestoornis, maar de dokters vertelden aan Hannelore dat heel veel mensen zo'n stoornis hebben, en dat het onmogelijk is om iedereen dan ook zo'n pacemaker te geven, want "dan zou de helft van België daar mee rond lopen". "Daarom moeten ze mensen ook opdelen in categorieën." Bij mensen die elk jaar positief testen, grijpen ze dus niet meteen in. Dat was ook het geval met Stijn. 

"In zo'n heel klein kleuterlijfje zit er nu ook zo'n defibrillator"

Omdat de kinderen van Hannelore ook het Brugada-syndroom hebben, is haar dochter ondertussen wel drager van zo'n pacemaker, een zogenaamde 'icd' (een implanteerbare cardioverter-defibrillator, nvdr). "In zo'n heel klein kleuterlijfje zit er nu ook zo'n defibrillator. Mijn zoon moet het misschien ook hebben, maar hij vertoont nog geen symptomen. Het was dus een jaar met reanimeren en operaties. Maar dat is hoe het leven loopt. Je moet het nemen zoals het komt blijkbaar."

Wil je een cursus reanimeren volgen? Contacteer dan je lokale Rode Kruis-afdeling. Download alvast de app van het Rode Kruis via deze link. 

Op welk nummer wil jij reanimeren? 

Zowat iedereen associeert ‘Stayin' Alive’ van The Bee Gees met reanimatie. Maar alternatieve nummers zijn natuurlijk ook welkom. Maandag lanceerde 'Byloo' een top 10 van andere nummers die ook het juiste ritme hebben. Vrijdag maken we de resultaten bekend. 

Stemmen kan nog steeds:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet