Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: De Tribune

De Tribune

"Het wereldrecord van Popovici is nu al de sportprestatie van 2022"

ma 15 aug. - 8:40

Wereldrecordhouders beleven dit jaar de angst van hun leven. Record na record gaat eraan. In het zwembad is misschien wel de strafste prestatie van het jaar neergezet. De 46"86 van de 17-jarige David Popovici deed Hans Vandeweghe watertanden in 'De Tribune'. Maar toch blijft de prestatie van het Roemeense fenomeen een beetje op de achtergrond.
David Popovici

Het zat eraan te komen. In de halve finales van de 100 meter vrije slag op de European Championships kwam Popovici met 46"98 nog net boven de recordtijd van Cesar Cielo uit, maar in de finale deed hij er dan weer vijf hondersten af. En dat op zijn 17e.

"Popovici is het summum van de pure zwemmer", begint Hans Vandeweghe. "Je ziet als het ware Pieter van den Hoogenband terug, maar dan nog beter."

"Popovici ligt op het water. Normaal krijg je de raad mee om net onder de waterlijn te zwemmen. Die techniek negeert hij. Hij zwemt met een soort orkabeweging, met een hoge elleboog, net zoals Van den Hoogenband".

"Maar Popovici is nog veel beter dan de Nederlander", zegt Vandeweghe. "Hij is veel beter bij de start, bij het keerpunt en in zijn onderwaterwerk."

"Popovici zwemt de tweede vijftig meter in 24"12. Er komt een dag waarop hij onder de 24 seconden gaat. En dat in een strakke zwembroek - niet in zo'n snel pak. Eigenlijk is hij de Usain Bolt van het zwemmen. Popovici zal alleen nog maar verbeteren."

"Zijn wereldrecord is nu al de sportprestatie van 2022."

Weinig aandacht

En toch blijft de prestatie van het Roemeense fenomeen een beetje op de achtergrond.

"Dat is de schuld van de Europese zwembond. Die koos er zelf voor om zich los te scheuren van de European Championships in München en een eigen EK op te zetten in Rome", zegt Vandeweghe.

"Bij ons is het dan ook pas om middernacht te zien (het EK zwemmen wordt elke nacht gebundeld in een ruime samenvatting op Eén). Dat is niet de schuld van Sporza of van de VRT, maar wel de schuld van die zwembond, die zijn EK per se moest loskoppelen."

En toch stijgt de zwemsport naar een absolute hoogconjunctuur, met heel wat toppers, nog meer buiten Europa.

"Dressel, Chalmers en Milek zullen ook nog heel wat jaren meegaan. Ik zou de mensen aanraden om nu al tickets te zoeken voor de Spelen in Parijs in 2024."

Beluister de podcast van 'De Tribune' in de app van VRT NU

Bron: sporza.be en 'De Tribune'

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet