Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

#weetikveel

“Het zou me heel straf lijken dat er geen ander leven is buiten onze planeet”

do 26 aug. - 0:08

Vorig jaar werden er meer UFO’s gemeld dan ooit tevoren. Het ging om ruim 400 meldingen. Vaak ging dat om onverklaarbare lichtfenomenen. Maar het konden ook drones of spionagevliegtuigen zijn geweest. Katrien Kolenberg, sterrenkundige aan de KULeuven, speurt samen met een team onderzoekers de kosmos af naar buitenaards leven en vertelde erover in #weetikveel.
Katrien Kolenberg

De kans dat we alleen zijn in dit universum is bijzonder klein. Maar is er effectief buitenaards leven? Professor Katrien Kolenberg denkt alvast van wel. “Er zijn zo’n gigantische aantallen sterren en planeten. Het zou me heel straf lijken dat er geen ander leven is buiten onze planeet. Kijk naar het leven hier op aarde. Dat moet toch ook elders zijn. Zo niet moet het toch erg eenzaam zijn op onze kosmos.”

Marsmannetjes

Als we aan buitenaards leven denken, denken de meesten aan zogenaamde marsmannetjes. Maar waar komt die term vandaan? In 1938 een hoorspel van Orson Welles gebaseerd op een sciencefictionroman ‘The War Of The Worlds’. Op de radio werden fake nieuwsberichten uitgezonden over een invasie van marsmannetjes. De uitzending veroorzaakte massahysterie in de VS want veel mensen hadden de intro aan het begin van de aflevering niet gehoord. Daar werd er gezegd dat het over een hoorspel ging en bijgevolg niet echt was. 

Bewoonbare zone

Buitenaards leven is één ding, maar er moeten uiteraard ook planeten zijn die leven kunnen herbergen. Dat hangt vooral af van de afstand tussen de planeet t.o.v. de zon. De kennis over hoe onze planeet en ons leven is ontstaan, gebruiken we nu ook om buitenaards leven te vinden.

“Onze planeet is ontstaan samen met de zon, zo'n 4,6 miljard jaar geleden. We zagen in oude gesteenten dat er vrij vroeg al leven was, maar ook vloeibaar water en dat is essentieel. Je hebt een zone rond elke ster waar water vloeibaar kan zijn en dat noemt men de bewoonbare zone. Dat gebruiken we als vertrekpunt om te kijken of de planeet bewoonbaar is of niet.” Opgelet: bewoonbaar betekent niet bewoond. Er is helaas nog geen echt bewijs dat er buitenaards leven bestaat.

Beluister de volledige aflevering via de podcast van #weetikveel:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet