Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Bonus

Het zuiden wijst de klimaatweg

za 5 nov. - 9:21

Op maandag 7 november start in Marrakech de 22ste klimaatconferentie. De afspraken van Parijs moeten daar in daden worden omgezet. Ook de landen uit het zuiden moeten een duit in het zakje doen. Nochtans zijn er hier en daar al mooie voorbeelden te noteren. Bonus sprak met Johan Elsen (Oikocredit) en Ralph Hendrickx (Encon) over klimaatvriendelijke energieprojecten in Afrika en in Latijns-Amerika.
Oikocredit

Afrika draagt maar 5% bij tot de uitstoot van broeikasgassen, maar draagt fel de gevolgen van de opwarming, met veel droogte en tegelijk overstromingen. Het zuiden moet meer centen en technologie krijgen, da's afgesproken in Parijs en nu moet dat allemaal  ook worden uitgevoerd.

Oikocredit is een internationale cooperatieve die vooral investeert in duurzame energie. Johan Elsen schetst de toestand nu in Afrika: 600 miljoen mensen zonder toegang tot een elektriciteitsnetwerk. Als die allemaal fossiele brandstof zouden gebruiken, dan gaat het de verkeerde kant op. Oikocredit financiert via lokale partners kleine microgrids van zonnepanelen in Rwanda, Togo en Kenia.

Die netwerken per dorp kunnen aan elkaar worden geschakeld om tot een groter netwerk te komen. Per week worden zo'n 200 gezinnen uitgerust met een pakket zonnepanelen, batterijen, stopcontacten, een televisie en een GSM. Behalve een grote impact op de uitstoot en het klimaat hebben de microgrids ook positieve sociale gevolgen, bijvoorbeeld voor het onderwijs.

Ralph Hendrickx werkt voor Encon, een Belgisch bedrijf dat actief is op het vlak van hernieuwbare energie. Onder meer in Uruguay heeft het projecten lopen, zowel om energie te besparen als om alternatieve energie op te wekken. Dat land is een ware groene voorloper: op dit moment  is daar 55% van de gebruikte energie hernieuwbaar, tegenover 20% in Europa en 12% wereldwijd. De overheid heeft gekozen voor een combinatie van zonne-, wind- en biomassa-energie, en werkt daarvoor nauw samen met binnen- en buitenlandse privébedrijven. Ook andere Zuid-Amerikaanse landen, zoals Chili, Mexico en recent ook Argentinië, boeken grote vooruitgang om koolstofvrijer te worden. Voorbeelden uit het zuiden voor het noorden van de wereld.


 

 

 
 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet