Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Hevige protesten na dood George Floyd breiden zich uit naar hele VS: "Betogers willen ander Amerika"

za 30 mei - 6:07

In de Verenigde Staten is er opnieuw geprotesteerd na de dood van George Floyd, de zwarte man die bij zijn arrestatie door een blanke agent hardhandig tegen de grond werd gedrukt. In sommige van die steden, zoals New York en Washington, is daarbij geweld uitgebroken, in Detroit is er zelfs een betoger om het leven gekomen.
Zwarte vrouw met politie

Nog steeds lokt de dood van George Floyd grote protesten uit in de Verenigde Staten. Er werd geroepen om gerechtigheid tegen de agent die zijn knie in Floyds nek zette en de man werd ook ondertussen aangehouden voor moord en doodslag. Maar ook de drie andere agenten die bij het incident aanwezig waren, moeten berecht worden volgens de protestanten. Er is heel veel onrust op verschillende plaatsen in de Verenigde Staten. Correspondent Björn Soenens getuigt dat in Brooklyn (New York) een politiewagen in brand werd gestoken en agenten traangas en stokken inzetten om zich te beschermen tegen de protestanten.

Erfzonde

Wat opvalt bij de protestanten, is dat ze alle kleuren hebben: "geel, bruin, zwart, wit, ... En dat verwondert me ook niet", aldus Soenens. "Ik zag die diversiteit ook al bij rally's van Democratisch presidentskandidaat Bernie Sanders. De erfzonde van Amerika heeft lang genoeg geduurd volgens velen. Er was de slavernij die heel lang is blijven doorgaan in het land, daarna heeft het nog eens 100 jaar geduurd vooraleer er burgerrechten kwamen voor de zwarte medemens. Maar nog steeds is er geen evenredige behandeling tussen zwart en blank."

Andere prioriteiten

Na zijn tweets met 'when the looting starts, the shooting starts' ('na het plunderen, start het schieten', nvdr) en 'het totale gebrek aan leiderschap van de burgemeester van Minneapolis' heeft Trump nu voor het eerst een rustige persconferentie gegeven. "Waarschijnlijk heeft zijn entourage gezegd dat zo'n tweets olie op het vuur zijn en dat je van een olievlek heel snel kruitvat kan maken", zegt Soenens.

"Hij zei dat hij contact heeft gehad met de familie van George Floyd, maar heeft niets gezegd over hervormingen om raciale ongelijkheid weg te werken", zegt Björn Soenens in 'De Ochtend'.

De vraag is dus of Trump juridisch en politiek iets gaat veranderen. "Waarschijnlijk niet", zegt Soenens. "Hij voert momenteel oorlog met Twitter, knipt de banden met de Wereldgezondheidsorganisatie en knipt de banden met HongKong door. Hij heeft andere prioriteiten momenteel."

Beluister hier het interview in 'De Ochtend':

Bekijk hier de persconferentie van Donald Trump:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet