Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Culture Club

“Hij begrijpt alles, maar zijn taal verdwijnt"

di 23 jan. - 9:26

In de Roma in Antwerpen heeft acteur Michel Van Dousselaere, die aan afasie lijdt, afscheid genomen van het vak en van het publiek. Tegelijk is een documentaire getoond over zijn ziekteproces.
Michel Van Dousselaere (foto © Belga)

Karakterkop Michel Van Dousselaere (69) speelde in een indrukwekkend aantal Vlaamse films mee: "Zaman", "Zot van A", "Groenten uit Balen" of "Tot altijd". Hij was ook tien jaar lang commissaris Roger De Kee in "Aspe” of textielbaron Leo Deschryver in “Het goddelijke monster", om maar een paar tv-series te noemen.

Zeldzame ziekte

In 2014  bleek dat Van Dousselaere aan “progressieve niet-vloeiende afasie” lijdt, een neurologische aandoening die het spraakcentrum in de hersenen aantast, en daarna ook andere zones van het brein. “Een zeldzame ziekte, met in Nederland maar een honderdtal patiënten,” zei zijn vrouw, Irma Wijsman, gisteren in Culture Club. “Hij begrijpt alles, maar zijn taal verdwijnt, en dat is best ingewikkeld als je een acteur bent.”

Souffleren met een oortje

In 2016 speelde Michel Van Dousselaere nog in de Nederlandse theaterversie van “Borgen”. Dankzij een souffleur. Hem werden toen de woorden ingefluisterd via een oortje. “Eerst hadden we afgesproken dat niemand iets mocht merken,” zegt Wijsman.

De enorme wilskracht die hij toen liet zien was voor Irma Wijsman de motivatie om een documentaire te maken over het ziekteproces van haar man: “Michel. Acteur verliest de woorden” is vertoond in de Roma in Antwerpen, waarna de acteur afscheid kwam nemen van het publiek.

Michel heeft de regie gepakt, hij heeft z’n eigen afscheid geregisseerd

De film gaat over meer dan een ziekte, vertelt Irma Wijsman. "Er zitten vele lagen liefde en vriendschap in." Ze hoopt dat mensen geraakt worden. 

Deze documentaire gaat gaat over iets universeels. Er gebeurt iets dramatisch in je leven: hoe ga je daar als mens mee om?  

Wijsman (55) ontmoette Van Dousselaere eind jaren ’90 in Amsterdam. Het paar woont daar ook. De docu "Michel. Acteur verliest de woorden" is in maart ook te zien op het festival Docville in Leuven.

Bron: vrtnws.be

Beluister het interview met Irma Wijsman:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet