Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Touché

"Hij zei dat kindermisbruik was zoals sigaretten roken: eenmaal je ermee begon, kon je er niet meer mee stoppen"

zo 21 jun. - 1:35

Cabaretière Karin Bloemen is flamboyant in persoonlijkheid en in stijl, maar achter de vrolijke kleuren en haar aanstekelijke lach gaat een kindertijd vol misbruik schuil. Als Bloemen op latere leeftijd ook nog afscheid moet nemen van haar twee zussen blijkt nogmaals hoe sterk deze vrouw in haar schoenen staat.
Karin Bloemen

De hel begon voor Karin Bloemen toen ze amper 7 jaar oud was. "Mijn oudere zus werd plots naar een tehuis gestuurd, omdat ze onhandelbaar zou zijn", zo vertelt ze in 'Touché'. "Ik vond dat heel vreemd, maar kwam er pas later achter dat mijn zus misbruikt werd door mijn stiefvader en dat mijn moeder daar was achter gekomen. In plaats van mijn stiefvader uit huis te zetten, moest mijn zus gaan."

Amper twee dagen later vergreep de stiefvader van Bloemen, die ze in haar boek 'Mijn ware verhaal' voluit bij zijn naam -Ben Kuijt- noemt, zich aan haar. Dat misbruik zou duren tot haar veertiende, wanneer ze zich laat betrappen.

Er was geen andere manier om te vertellen wat er gaande was

Nog later ontdekte Bloemen dat ook haar jongste zus slachtoffer werd van hun stiefvader. Het was pas toen het misbruik bij Karin aan het licht kwam, dat haar moeder de man de deur wees. Maar er was al jarenlange schade aangericht.

Hij heeft waarschijnlijk voor mijn moeder gekozen, omdat ze drie dochters had

Volgens Karin Bloemen kan het bijna niet anders dat haar stiefvader koos voor haar moeder, net omdat ze drie dochters had. "Hij is er namelijk gelijk mee begonnen toen hij bij ons kwam wonen", zo vertelt ze in Touché.

De jongste zus van Karin, Yolanda, kreeg te maken met anorexia als gevolg van het misbruik dat ook zij onderging. Karin heeft één keer getwijeld om uit het leven te stappen, toen ze aan de oever van een meertje stond.

Maar ik wou het hem niet gunnen. Ik dacht 'ik ga alles nemen waar ik recht op heb en niemand gaat mij ooit nog één ding afpakken'"

Na die gebeurtenis besloot Karin om weer de familienaam van haar vader, Bloemen, te gaan gebruiken. Hij liet het gezin in de steek toen Karin amper drie was.

Pas op haar 27ste komt Karin naar buiten met haar verhaal. Sindsdien zet ze zich ook in via team-KIM om kinderen en jongeren te helpen en begeleiden die met misbruik te kampen krijgen.

Deze coronatijd moet verschrikkelijk zijn voor kinderen die momenteel in een incestueuze relatie zitten met hun vader of stiefvader, want ze kunnen echt geen kant op nu

"De bespreekbaarheid van kindermisbruik is gelukkig ondertussen beter geworden. Maar er is ook nog werk aan de winkel", aldus Bloemen. Volgens haar moeten we af van de insinuerende vragen die je soms nog op een politiekantoor te horen krijgt, zoals 'Wat had je aan op het moment van het misbruik?'. "Die vraag is niet alleen totaal onbelangrijk, maar heeft ook nog eens een beschuldigende toon richting het slachtoffer. En daar moeten we van af."

Het is nooit jouw schuld!

Dat is de belangrijkste boodschap die Karin Bloemen aan alle slachtoffers van (seksueel) misbruik wil meegeven. "De verantwoordelijkheid ligt altijd bij de dader!"

Maar nadat het misbruik in het gezin aan het licht kwam, was de hel nog niet voorbij. Annelies, de oudste zus van Karin, begon een relatie met haar stiefvader, trouwde en kreeg nog twee kinderen met hem. Pas jaren later, toen de situatie onhoudbaar werd, besloot Annelies om weg te gaan bij de man.

Een aantal jaar later liet ze het leven in een brand. Daarbij kwamen ook twee van haar drie kinderen om het leven. Eén zoon, die ze met haar stiefvader had, overleefde de brand. Karin heeft geen moment getwijfeld om de toen 6-jarige Gerben in huis te nemen en op te voeden als haar eigen zoon.

Mijn stiefvader mocht geen vat meer hebben op dit kind. No fucking way

"Het was vanzelfsprekend dat ik voor dat jongetje zou zorgen. Gerben was het kind van mijn zus en al haar liefde zat in hem. Je kunt zo'n kind toch niet verwijten wie zijn vader is?", zegt Bloemen daarover. 

Maar haar stiefvader had duidelijk geen enkel schuldbesef. Hij schrijft Bloemen zelfs een brief waarin staat 'Je moet wel heel veel van me gehouden hebben dat je nu voor mijn zoon zorgt'. 

Na aangifte van het misbruik, moest Ben Kuijt ook voor de rechtbank verschijnen. Hij toonde ook daar geen enkel schuldbesef.

Hij vertelde aan de rechter "dat het misbruik was zoals het roken van sigaretten: eenmaal je ermee begon, kon je er niet mee stoppen".

In 1985 werd Kuijt schuldig bevonden door de rechtbank. Hij kreeg slechts twee jaar voorwaardelijk, maar dat er luidop werd gezegd dat hij schuldig was, dat was voor Karin Bloemen een onvergetelijk moment.

 

Ondertussen is de man overleden en heeft Karin een gezinsleven opgebouwd met Marnix, de liefde van haar leven.

Samen hebben ze twee dochters gekregen en haar neefje Gerben werd 5 maanden geleden voor het eerst vader. Hij maakte zo van Karin Bloemen een gelukkige grootmoeder.
 

Beluister hier de volledige uitzending opnieuw (in twee delen):

Ontdek wat Karin Bloemen raakt:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet