Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Historicus Idesbald Goddeeris: “Ik hou mijn hart vast, het is aan het escaleren”

di 1 mrt. - 21:05

Idesbald Goddeeris, professor geschiedenis aan de KULeuven, maakt zich grote zorgen over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, en vooral de houding van de Europese Unie in het conflict. “Het is aan het escaleren. Ik vraag mij af waar het naartoe gaat”, uit de professor zijn bezorgdheid.
Idesbald Goddeeris, professor geschiedenis aan de KULeuven, maakt zich grote zorgen over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, en vooral de houding van de Europese Unie in het conflict.  “Het is aan het escaleren. Ik vraag mij af waar het naartoe gaat”, uit de professor zijn bezorgdheid

Beluister het gesprek met Idesbald Goddeeris in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Historicus Idesbald Goddeeris begrijpt dat er nu woede is, maar hij waarschuwt dat de politici goed moeten nadenken, omdat het een complexe situatie is. “Ik begrijp dat we Oekraïne moeten steunen en vluchtelingen moeten opvangen, maar ik hou mijn hart vast, want je weet niet hoe Poetin zal reageren.” En ook: “De manier waarop de oorlog nu wordt gepercipieerd, getuigt van heel veel zwart-witdenken.”

De manier waarop de oorlog nu wordt gepercipieerd, getuigt van heel veel zwart-witdenken

Goddeeris ziet dat er nu duidelijk een eenheid ontstaat, tegen Poetin, maar als geschiedkundige ziet hij ook dat de EU-lidstaten blind zijn voor hun fouten van het verleden.

Europa negeerde gevoeligheden 

Volgens de historicus is de EU na de val van de Muur in 1989 op Oost-Europese tenen blijven trappen en heeft Europa te weinig oog gehad voor de gevoeligheden van andere landen, in het bijzonder de frustraties van Rusland. “Wetenschappers zeggen dit al jaren, maar politici kloppen zich graag op de borst.”

Goddeeris vindt het niet slim dat commissievoorzitter Ursula von der Leyen nu aan Oekraïne belooft dat het op termijn lid kan worden van de EU. “Ik hou mijn hart vast voor wat er de komende decennia zal gebeuren, want we sukkelen nu al met Polen en Hongarije.”

Ik hou mijn hart vast voor wat er de komende decennia zal gebeuren

Beluister het gesprek met Idesbald Goddeeris in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select 

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet