Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Hoe beveilig je een pausbezoek? 10 maanden voorbereiding, veel agenten en een rugzakkenverbod

Vandaag 5:29

Volgende week bezoekt paus Franciscus ons land en daar horen strenge veiligheidsmaatregelen bij. Niet alleen de paus zelf moet beschermd worden, ook de massa volk die hij op de been brengt, houdt een risico in. Het Nationaal Crisiscentrum (NCCN), dat alle veiligheidsdiensten coördineert, is goed voorbereid. "We verwachten een volkstoeloop."
De paus brengt ook altijd zelf veel beveiligingsmensen mee.
© AP

Van 26 tot 29 september doet paus Franciscus Leuven, Brussel, Koekelberg en Louvain-la-Neuve aan. In Leuven viert hij mee het 600-jarig bestaan van de KU Leuven, het hoogtepunt van zijn bezoek wordt de eucharistieviering in het Koning Boudewijnstadion in Brussel.

De laatste keer dat een paus ons land bezocht, was in 1995. Toen was paus Johannes Paulus II 2 dagen in België voor de zaligverklaring van pater Damiaan. Het bezoek bracht toen heel veel mensen op de been.

Hoewel de tijden veranderd zijn en de kerken lang niet meer zo vol zitten als toen, wordt ook bij het bezoek van paus Franciscus een massa volk verwacht. Het Nationaal Crisiscentrum treft daarom uitgebreide en strenge veiligheidsmaatregelen.

Veiligheidsmaatregelen

Over de concrete maatregelen kan het Crisiscentrum om veiligheidsredenen niets zeggen. In samenspraak met OCAD (het orgaan voor de dreigingsanalyse, red.), de federale en lokale politie, Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendiensten wordt al 10 maanden lang gepland en vergaderd.

Het is dus niet bekend hoeveel politieagenten, bewakingsagenten en andere veiligheidsmensen exact worden ingezet, al zullen dat er heel wat zijn. Wel zeker is een verbod op rugzakken en grote tassen, vlaggen en het gebruik van drones.

"Toegangscontroles en de aanwezigheid van een grote politiemacht, zowel zichtbaar als niet-zichtbaar, kunnen mogelijk een grote indruk maken", zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). "Het is enkel zo dat we kunnen streven naar een zo goed en vlot mogelijk verloop van de verschillende evenementen."

Het is dus niet bekend hoeveel politieagenten, bewakingsagenten en andere veiligheidsmensen exact worden ingezet. Foto: EPA
© EPA

Het is dus niet bekend hoeveel politieagenten, bewakingsagenten en andere veiligheidsmensen exact worden ingezet. Foto: EPA

Is de paus een doelwit?

De strikte veiligheidsmaatregelen moeten de persoonlijke veiligheid van de paus garanderen. Als staatshoofd van Vaticaanstad en leider van de rooms-katholieke kerk heeft hij een belangrijke rol in de wereld.

"Een nulrisico bestaat niet, elke VIP die naar België komt, brengt bepaalde risico's mee. We analyseren alle scenario's en maken veiligheidsmaatregelen op maat", zegt Laura Demullier van het Crisiscentrum.

De paus brengt ook zijn eigen beveiliging mee, waarmee het Crisiscentrum nauw samenwerkt. En hoewel ons land wel ervaring heeft met het organiseren van staatsbezoeken of een NAVO-top in Brussel, is de komst van de paus geen doorsnee staatsbezoek.

"Een ander staatshoofd bezoekt hier alleen sterk beveiligde instellingen, terwijl de paus ook in het openbaar zal verschijnen. Hij blijft hier ook 4 dagen, wat best lang is, en bezoekt verschillende plaatsen in ons land", zegt Demullier.

Publiek

Tegelijk is ook de veiligheid van de toeschouwers een prioriteit. Er wordt goed nagedacht over mobiliteit, informatie aan het publiek en de omwonenden en voldoende medische bijstand. "We verwachten toch een soort volkstoeloop of massa-evenement", zegt Demullier.

"Er zal grote verkeersdrukte zijn, dus we raden mensen aan om met het openbaar vervoer te komen. Er zal ook een verbod zijn op grote rugzakken, dus een kleine rugzak of enkel een flesje water volstaat. Zo houden we het voor iedereen veilig", besluit Demullier.

Kostprijs

Al die extra beveiliging kost natuurlijk ook geld. De organisatie van het pausbezoek is in handen van de bisschoppenconferentie van België. Maar zij moeten de kosten niet alleen dragen. De federale regering staat in voor de kosten voor de ontvangst en de beveiliging van de paus als staatshoofd.

Het bezoek aan de campussen van de KU Leuven en haar Franstalige tegenhanger UCLouvain wordt dan weer betaald door de universiteiten zelf.

De rest van de kosten zijn voor de kerk zelf. Hoeveel dat allemaal kost, wordt niet gecommuniceerd. Er werd in de zomer wel een inzamelactie gelanceerd bij het grote publiek.

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet