Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Hoe de dood van 'martelaar van gelehesjesprotest' fake news blijkt te zijn

ma 7 jan. - 10:14

Het voorbije weekend is in de Franstalige media het bericht de wereld ingestuurd over de dood van een Belgische vrouw tijdens de confrontatie met de ordediensten in Parijs. Het blijkt fake news te zijn. "Het is allemaal begonnen met een video op YouTube, die viraal is gegaan" zegt VRT NWS-journalist Marijn Trio.
AFP

Het voorbije weekend is een video viraal gegaan waarin een man die zich voordoet als een vriend van een in Parijs doodgeschoten vrouw tijdens het gelehesjesprotest huilend en snikkend praat over de dood van de vrouw met de naam Coralie.

Verschillende Franstalige nieuwssites, ook in ons land, hebben het nieuws overgenomen. De vrouw, Coralie van Der Beekenfrites, zou een doorsnee moeder zijn die een soort rubberkogel tegen het hoofd heeft gekregen en overleden is aan haar verwondingen.

Het nieuws van de dood van de vrouw verspreidde zich als een lopend vuurtje en het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken gaat op zoek naar informatie. Als blijkt dat het om fake news gaat, reageert minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders kwaad. Reynders vindt dat zijn diensten beters te doen hebben dan fakenewsverhalen uit te pluizen en roept op tot een debat in het parlement.

"Het lijkt er op dat enkelingen binnen de gelehesjesbeweging geprobeerd hebben om het bericht te verspreiden. De gele hesjes kunnen minder en minder volk mobiliseren in Frankrijk en komen steeds vaker negatief in de media. Met dit dramatisch bericht proberen ze wellicht het vuur opnieuw aan te wakkeren", zegt Marijn Trio in 'De Wereld Vandaag'.

Het is allemaal begonnen met een video op YouTube, die viraal is gegaan. De originele video werd verwijderd, maar eens iets online staat, krijg je het niet meer weg.

Beluister het interview met Marijn Trio:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet