Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld van Sofie

De Wereld van Sofie

Hoe ga je als ouder om met de ‘foute vrienden’ van je kinderen?

di 3 dec. - 0:24

Foute vrienden: mensen die in je leven komen en je niet zo veel moois, maar eerder veel miserie brengen. Vervelend als je er zelf mee te maken krijgt, maar nog vervelender als je kind ermee te maken krijgt. Hoe ga je daar als ouder mee om? "Hou het in de gaten en blijf betrokken, maar gooi geen deuren dicht," luidt het advies van opvoedingscoach Sarah Van Gysegem.
© Priscilla Du Preez (via Unsplash.com)

Vrienden zijn de belangrijkste personen in het leven van een tiener. In de pubertijd probeer je je los te maken van je ouders en je eigen identiteit te bepalen. Daarvoor zijn vrienden heel boeiend vergelijkingsmateriaal, zegt Sarah Van Gysegem. "Foute vrienden maken het net dat tikkeltje spannender als je volop wil gaan experimenteren."

Niet veroordelen, maar praten

Dat je kind in de pubertijd een beetje verandert, is logisch volgens Van Gysegem. "Een kind wil zijn vleugels uitslaan en zichzelf leren kennen, maar als je merkt dat je kind zich volledig anders begint te gedragen, moet je dat benoemen." Spreek je kind erover aan, maar leg de fout niet bij die 'foute vrienden'. "Vrienden zijn op die leeftijd zo belangrijk. Als jij ze dan gaat veroordelen, gaat je puber meteen in het verweer en worden die vrienden nog aantrekkelijker. Laat ze niet los en zaag maar eens."

Inpilsen

Inpilsen of voordrinken is een nieuwe trend bij tieners én de ideale gelegenheid om de vrienden van je kroost wat beter te leren kennen, vindt Van Gysegem. "Jongeren doen dat graag bij een vriend waar niemand thuis is, maar ik forceer dat soms toch om het bij ons thuis te doen zodat ik kan zien met wie ze optrekken." Blijf je deur openstellen voor dat jong geweld, zodat je toch nog deel van hun leven kan uitmaken.

Vriendschappen verbieden?

Een vriendschap verbieden is nooit een goed idee volgens Van Gysegem. Wanneer je iets gaat verbieden ga je ook het gesprek afsluiten. "Als ik een vriendschap verbied, kunnen ze nog steeds achter je rug afspreken. Als er dan iets fout loopt, hoe kan ik dan verwachten dat mijn tiener me dat dan nog komt vertellen. Je grenzen blijven wel gelden. Als je tiener steeds te laat thuiskomt van feestjes, is het belangrijk om op je strepen te staan. ‘Ik ben geen fan van straffen, maar uiteindelijk moet je wel ingrijpen."

Je kan er als ouder vanuit gaan dat het wel goed komt met je kind. "De goede kantjes, de opvoeding die je er hebt ingestoken, komt er zeker en vast wel terug uit." Foute vrienden kan je gerust als een soort experiment zien dat je nodig hebt in de pubertijd. Uiteindelijk zie je weinig mensen die in een verkeerd milieu terecht komen en eindigen kinderen met vrienden die aansluiten bij hun waarden en normen.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet