Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Hoe gaat het in Gaza, na de bommen? "Hele flatgebouwen neergehaald, gaten in de weg, kapotte leidingen"

di 25 mei - 6:41

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is aangekomen in Israël voor een bezoek aan de regering van Israël en de Palestijnse leiders. Zijn doel? Het staakt-het-vuren van vorige week bestendigen na 11 dagen van dodelijke bombardementen tussen Israël en Hamas. Vooral de Gazastrook kreeg het daarbij hard te verduren. Correspondent Ties Brock ging er eens kijken.
© AFP

Het staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnen is nu een dag of 4 oud en in de zwaar gebombardeerde Gazastrook hernemen mensen stilaan het dagelijkse leven. Elf dagen lang bestookten het Israëlische regime en de radicale groepering Hamas elkaar. Maar de zware schade, die is vooral voor Gaza, ziet Israël-correpondent Ties Brock.

"De wederopbouw zal heel veel eisen. Je ziet om de zoveel honderd meter een plek die gebombardeerd is. Hele flatgebouwen zijn neergehaald, er zijn gaten in de weg, je ziet kapotte leidingen. Volgens de Verenigde Naties zijn zeker 1.000 huizen vernietigd en vele honderden zwaar beschadigd. Er is voor honderden miljoenen euro's schade."

Brock kwam vrijdagnacht aan in Gaza, kort nadat het staakt-het-vuren was ingegaan. "Je voelde een uitgelaten stemming op straat: mensen hadden hun mooie kleren aangetrokken en gingen de straat op, kinderen kregen ijsjes. Mensen zeiden: 'het is alsof we nu het Suikerfeest opnieuw vieren'. Je voelde de opluchting. Maar tegelijk zag je overal de verwoesting. Dat was een merkwaardig contrast."

Overal ogen en oren

De opflakkering van het geweld was begonnen nadat 4 Palestijnse families in een Palestijnse wijk in Oost-Jeruzalem hun huis uit moesten voor Israëlische kolonisten. Die vonk sloeg over naar de Tempelberg, waar ook de Al-Aqsamoskee ligt. Daar kwam het tot botsingen tussen de Israëlische politie en Palestijnse demonstranten. De politie heeft toen zelfs flitsgranaten afgevoerd tot in de moskee.

Om die reden heeft Hamas raketten afgeschoten naar Israël, waarna dat Gaza is beginnen bombarderen. "Als je dan vraagt: 'was dit het nu waard?', zeggen veel mensen: 'Ja, we wilden zo tonen dat Jeruzalem onze hoofdstad is'. Daarbij moet je wel de kanttekening maken dat het moeilijk is om hier iets anders te zeggen. Hamas heeft hier alles in handen en heeft overal ogen en oren. Dus ze kunnen ook niet zomaar zeggen: 'dat hadden we niet moeten doen'."

VS mengt zich

Intussen is ook de Amerikaanse regering zich beginnen te moeien. Minister van Buitenlandse Zaken Blinken is momenteeel in Israël om het staakt-het-vuren op te volgen. Hij zegt eerst te willen kijken naar de meest dringende, concrete dingen, zoals hulpgoederen voor Gaza.

"Biden was eigenlijk helemaal niet zo happig om zich hierin te mengen", zegt Brock. "Door deze uitbarsting van geweld is dit op zijn bord gekomen en moet hij er toch wat mee." Een heel verregaande oplossing verwacht niemand, hoogstens wat kleinere toegiften. "Er is sprake van gevangenenruil. Je ziet ook dat de vissers uit de Gazastrook wat verder van de kust mogen vissen. Maar het is maar zeer de vraag of de fundamentele oorzaken zullen worden aangepakt."

Beluister het gesprek met correspondent Ties Brock in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet