Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De Ochtend

De Ochtend

Hoe hard plakt het "Voice"-schandaal aan mediabons en bedenker John de Mol? "Zijn reactie roept boosheid en walging op"

vr 21 jan. - 8:17

Geen man machtiger in de Nederlandse mediawereld dan ondernemer John de Mol (66). Als bedenker van het format "The voice" (én de grote baas van de Nederlandse reeks tot eind 2019) zal het MeToo-schandaal rond de talentenjacht ook aan hem blijven plakken. De imagoschade is een feit. "Zijn vreemde reactie op de feiten maakt hier in Nederland enorm veel los", zegt RTL Boulevard-journalist Aran Bade.
X

Luister naar het gesprek met RTL Boulevard-journalist Aran Bade via Radio 1 Select.

Even recapituleren: John de Mol was tot eind 2019 de grote baas van "The voice of Holland", zo blijkt uit de BOOS-reportage van gisteren. Een programma dat na de verkoop van zijn productiehuis Talpa in 2015 wordt gemaakt door het Britse ITV.

"The voice" bestaat al sinds 2010, maar De Mol beweert dat hij pas in april 2019 voor het eerst iets hoort over ongepast gedrag achter de schermen. Hij houdt vol dat het om één verhaal gaat, van één vrouw, over orkestleider Jeroen Rietbergen, zijn toenmalige schoonbroer. Die krijgt een waarschuwing, maar daar blijft het bij.

Rietbergen - de intussen ex-partner van Johns zus Linda de Mol - schreef in de open brief waarin hij schuld bekende, al dat hij in het verleden door zijn werkgever streng was aangesproken. Niemand minder dan grote baas - en schoonbroer - John de Mol heeft hem dus een uitbrander gegeven. "Ik heb me moeten inhouden om Jeroen niet plat op zijn bek te slaan", zegt de Mol over dat gesprek, in de BOOS-reportage.

Mensen vinden het misselijkmakend hoe John de Mol hierop heeft gereageerd

Het grensoverschrijdend gedrag van Rietbergen was dus zeker bekend bij de Mol himself. Maar over de andere drie betrokkenen in de BOOS-reportage - een regisseur, ex-coach Marco Borsato en coach Ali B. - zijn er volgens de Mol nooit klachten geweest. Sterker nog: de Mol benadrukt dat hij '90% van de tijd op de set was" en daar nooit iets heeft gezien, én hij trekt in twijfel dat er een angstcultuur heerst, waardoor vrouwen niet aan de alarmbel durven trekken. De uitspraak dat vrouwen "gewoon hun mond moeten opendoen" levert hem veel kritiek op.

"Mensen in Nederland reageren boos, in shock en met walging. Ze vinden het misselijkmakend hoe John de Mol als grote baas hierop heeft gereageerd, zegt Aran Bade, entertainmentjournalist bij RTL Boulevard in 'De ochtend'.

Lijkt erop dat er een bepaalde trend is geweest, in het gedrag van mannen die dit jaren hebben kunnen doen

"Niemand begrijpt dat deze feiten zo lang hebben kunnen plaatsvinden, en dat de bedrijfscultuur bij Talpa daar mee de oorzaak van is. En dat één van de betrokkenen (Rietbergen, red.) de schoonbroer is van de Mol: daar zit natuurlijk een machtsverhouding in. Het is ingewikkeld en schrijnend dat veel jonge vrouwen van amper 18 zulk gedrag hebben ondergaan."

"Het kan ook niet dat al die jaren niémand hiervan afwist", zegt Bade. "In de reportage wordt gesproken over de regisseur, die heel laconiek reageert wanneer een vrouwelijke kandidate hem verteld dat ze seks heeft gehad met coach Ali B. Er zijn genoeg van die verhalen en voorbeelden. Het lijkt erop dat er een bepaalde trend is geweest, in het gedrag van mannen die dit jaren hebben kunnen doen. Maar op deze schaal: dat is wrang."

Luister naar het gesprek met RTL Boulevard-journalist Aran Bade via Radio 1 Select.

Lees meer op vrtnws.be 

Luister ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet