Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De bende van Annemie

Hoe herken je neprecensies?

vr 20 apr. - 0:08

Op citytrip enop zoek naar een restaurant? Of plan je nog een reisje en zoek je een goed hotel? Je vindt heus wel iets via Tripadvisor of Yelp. Maar, let op, want ondanks detectiemechanismen op de platformen, sluipen nog steeds neprecensies binnen.
Het beeld van iemand die met 5 sterren een oordeel velt

"Als consument moet je kritisch blijven en er bij twijfel vanuit gaan dat het gaat om valse reviews", vertelt Liselot Hudders, professor communicatie-marketing ons. Vooral bij productrecensies is het opletten geblazen, meer dan voor hotel- en restaurantrecensies.

Hoe herken je een valse recensie?

  • Wanneer en hoeveel publicaties? Zijn het er plots veel op korte tijd, dan is dat verdacht
  • Wie is de reviewer? Hoe meer informatie die over zichzelf blootgeeft, hoe betrouwbaarder
  • Wat houdt de review in? Hoe meer irrelevante details, hoe onbetrouwbaarder

Bots

Marketinggewijs is er veel veranderd. "Vroeger was het gebaseerd op vertrouwen en mond-aan-mondreclame. Met de anonimiteit van een online platform is dat vertrouwen moeilijker te controleren."

Vroeger was marketing gebaseerd op vertrouwen en mond-aan-mondreclame

Daar zetten bedrijven sneller op in. "Ze ontwikkelen bots die automatisch reviews genereren op basis van bestaande reviews."

Influencers

Er wordt werk gemaakt van een duidelijk wetgevend kader, aldus Hudders. "Controle is momenteel moeilijk. Consumenten treden zelf weinig op, hoewel ze klacht kunnen indienen bij de Jury voor Eerlijke Praktijken. Mensen doen dat niet, omdat ze zich niet voldoende bewust zijn dat ze aan commerciële content worden blootgesteld."

Consumenten treden zelf weinig op omdat ze zich niet voldoende bewust zijn dat ze aan commerciële content worden blootgesteld

Influencers balanceren ook op de grens tussen echt en fake reviews. "Als je een gratis koffie krijgt in ruil voor een positieve review, gaat het dan nog om een eerlijke opinie?"

Soms worden die influencers uitgebuit, volgens Hudders. "Daarom zit de World Federation of Advertisers binnenkort samen om duidelijke richtlijnen voor influencers op te stellen."

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet