De bende van Annemie
Hoe herken je neprecensies?
vr 20 apr. - 0:08

"Als consument moet je kritisch blijven en er bij twijfel vanuit gaan dat het gaat om valse reviews", vertelt Liselot Hudders, professor communicatie-marketing ons. Vooral bij productrecensies is het opletten geblazen, meer dan voor hotel- en restaurantrecensies.
Hoe herken je een valse recensie?
- Wanneer en hoeveel publicaties? Zijn het er plots veel op korte tijd, dan is dat verdacht
- Wie is de reviewer? Hoe meer informatie die over zichzelf blootgeeft, hoe betrouwbaarder
- Wat houdt de review in? Hoe meer irrelevante details, hoe onbetrouwbaarder
Bots
Marketinggewijs is er veel veranderd. "Vroeger was het gebaseerd op vertrouwen en mond-aan-mondreclame. Met de anonimiteit van een online platform is dat vertrouwen moeilijker te controleren."
Vroeger was marketing gebaseerd op vertrouwen en mond-aan-mondreclame
Daar zetten bedrijven sneller op in. "Ze ontwikkelen bots die automatisch reviews genereren op basis van bestaande reviews."
Influencers
Er wordt werk gemaakt van een duidelijk wetgevend kader, aldus Hudders. "Controle is momenteel moeilijk. Consumenten treden zelf weinig op, hoewel ze klacht kunnen indienen bij de Jury voor Eerlijke Praktijken. Mensen doen dat niet, omdat ze zich niet voldoende bewust zijn dat ze aan commerciële content worden blootgesteld."
Consumenten treden zelf weinig op omdat ze zich niet voldoende bewust zijn dat ze aan commerciële content worden blootgesteld
Influencers balanceren ook op de grens tussen echt en fake reviews. "Als je een gratis koffie krijgt in ruil voor een positieve review, gaat het dan nog om een eerlijke opinie?"
Soms worden die influencers uitgebuit, volgens Hudders. "Daarom zit de World Federation of Advertisers binnenkort samen om duidelijke richtlijnen voor influencers op te stellen."