Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Interne Keuken

Hoe kan een boeddhistische monnik comaonderzoek vooruit helpen?

za 10 jun. - 14:19

Gerenommeerd professor in de neurologie Steven Laureys, gebruikt de meditatieve vaardigheden van een boeddhistische monnik om vooruitgang te boeken in zijn onderzoek naar bewustzijn. “We willen alle facetten van bewustzijn gebruiken om comapatiënten beter te kunnen helpen”.
"We willen gebruik maken van meditatie om het comaonderzoek vooruit te helpen", zegt Steven Laureys

Steven Laureys is professor neurologie aan de Universiteit van Luik. Hij is een wereldautoriteit op het vlak van onderzoek bij comapatiënten en mocht daarvoor dit jaar de prestigieuze Francquiprijs in ontvangst nemen, de Belgische Nobelprijs voor wetenschap zeg maar.

Om comateuze patiënten zo goed mogelijk te helpen is het belangrijk om het bewustzijn te begrijpen. Laureys is niet te beroerd om toe te geven dat dat domein in wetenschap nog grotendeels onbekend is. Waarom dan niet een boeddhistische monnik, meesters van de meditatie en bewustzijn, inzetten in het onderzoek?

Een monnik is een atleet van de geest, hij heeft duizenden uren meditatie op de teller staan en kan zijn gedachten beïnvloeden zoals wij dat niet kunnen.

Laureys deed daarom een aantal testen bij monnik Matthieu Ricard, een leerling van de dalai lama, en constateerde dat de zeventig jarige man zijn bewustzijn heel bewust kan beïnvloeden. Met een sterke magneet prikkelt Laureys het brein en kijkt dan naar de reactie. Daar kan dan een cijfer opgeplakt worden van 0 tot 1. Voor gewone stervelingen is het heel moeilijk dat cijfer te beïnvloeden, maar Ricard slaagde daar wel in. Hij kan zichzelf dus meer en minder bewust maken.

De bijdrage van meditatie aan de wetenschap is nog een relatief onontgonnen gebied maar daar wil Laureys verandering in brengen.

We willen gebruik maken van de eeuwenoude cultuur van meditatie. We kunnen dat wetenschappelijk benutten en hebben dat in het verleden te weinig gedaan.

In dat opzicht ontmoette Laureys ook al de dalai lama in eigen persoon. Het ultieme doel is dan ook om de spirituele meester zelf aan zijn onderzoek te onderwerpen.

Klik op deze link om Interne Keuken te herbeluisteren:

http://radioplus.be/#/radio1/herbeluister/e23e6a65-90d2-11e3-b45a-00163edf75b7/2a79a8ef-4dcd-11e7-904a-00163edf48dd/

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet