Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Hoe kan het dat iemand op de OCAD-lijst nog voor Defensie werkt?

wo 19 mei - 6:28

De zwaarbewapende beroepsmilitair, die sinds gisterenochtend gezocht wordt door de politie, was al langer in het vizier van onze veiligheidsdiensten. "Iemand op de OCAD-lijst wordt niet automatisch ontslagen uit het leger", zegt Yves Huwart van de militaire vakbond ACMP in 'De Ochtend'. "De legerleiding zal een onderzoek instellen. Als alles waar is wat er geschreven wordt over de man, dan lijkt zijn toekomst bij Defensie zeer wankel."
Militair J.C.

J.C. (46), de mogelijk zwaarbewapende militair die gezocht wordt door de politie nadat een brief was gevonden waarin hij aangaf dat hij in het verzet zou gaan, stond al langer op de lijst van het OCAD, het orgaan voor de dreigingsanalyse. De man in kwestie zou er openlijk extreemrechtse sympathieën op nahouden, en heeft recent nog dreigementen geuit, onder andere aan het adres van viroloog Marc Van Ranst. Hij werd daarom met zijn gezin naar een veilige locatie gebracht.

J.C., die schietinstructeur is in het leger, had onder het excuus dat hij vandaag een schietoefening organiseerde bij het leger, een heel arsenaal aan wapens meegenomen uit de kazerne. Hij nam al een zeker een FN P90-machinepistool mee, een 5.7-pistool en minstens één raketwerper.

Hoe het kan dat een man met dit profiel nog in het leger kan zitten? "De loopbaan van iemand die op de OCAD-lijst staat, zal niet ontegensprekelijk ten einde lopen", zegt Yves Huwart van de militaire vakbond ACMP. "Dat kan alleen na een grondig onderzoek. Maar het is wel een ernstig signaal, en dergelijke personen zullen bijzonder in het oog gehouden worden."

"De redenen waarom mensen op de dreigingslijst staan, kunnen uiteenlopend zijn", legt Huwart uit. "Mensen kunnen lid zijn van organisaties met een slechte of bedenkelijke reputatie, maar men moet uitzoeken hoever dat lidmaatschap gaat."

"Als alles waar is, lijkt zijn toekomst bij Defensie zeer wankel"

Volgens Huwart zijn er bovendien voldoende controlemechanismen ingebouwd wat de toegang tot wapens betreft, maar zijn er altijd mensen die er dankzij hun functie wel aan kunnen raken. "Die vormen dan een verhoogd risico, maar er zijn ook mechanismen die dat risico moeten indijken.

"De totale procedure wordt permanent verfijnd, vaak op basis van ervaringen. Als men hieruit zou kunnen vaststellen dat er iets schort aan de procedure, zal het regelementair kader bijgesteld worden."

Wij worden geregeld geconfronteerd met militairen die deel uitmaken van zo'n onderzoek.

"De legerleiding zal een onderzoek instellen en daarna de nodige maatregelen nemen", zegt Huwart. "Zo'n onderzoek is gebruikelijk. Wij worden geregeld geconfronteerd met militairen die deel uitmaken van zo'n onderzoek. Als er wapens of munitie op onoordeelkundige wijze verplaatst of weggenomen zijn, dan zullen daar zeker maatregelen uit voortvloeien. Als alles waar is wat er geschreven wordt over de man, dan lijkt zijn toekomst bij Defensie zeer wankel."

Beluister het gesprek met Yves Huwart in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet