
De Wereld van Sofie
Hoe kan je bewust omgaan met je smartphone? Verslavingsdeskundige Huub Boonen geeft tips
di 22 feb. - 2:08

Beluister het gesprek met Huub Boonen in 'De Wereld van Sofie' via Radio 1 Select
Verandering begint bij bewustwording, zegt Huub Boonen. “Het besef dat je smartphone je in z’n greep heeft.” Je kent het vast wel: je wil vlug iets opzoeken, maar je wordt snel afgeleid door de virtuele wereld. Na besef volgt actie. Je moet je engagement opnemen, aldus Boonen.
Niet voortdurend bereikbaar
Dat begint met het uitzetten van het geluid van je smartphone. “Je kiest wanneer je gestoord wil worden. Een gsm hebben, betekent niet dat je voortdurend bereikbaar moet zijn. Daar zijn we de weg kwijtgeraakt.” Online zijn, betekent ook niet dat je per se moet reageren, benadrukt Boonen. Helaas geven apps het vaak weer wanneer je de laatste keer online was, of iets las. Offline zijn, betekent ook : niet op de hoogte zijn van de ander. “Uit nieuwsgierigheid gaan we toch kijken. Dat is een slimme zet van sociale media. We voelen ons gedwongen om te reageren, anders lijken we onbeleefd.”
Een gsm hebben, betekent niet dat je voortdurend bereikbaar moet zijn
Grenzen bepalen
Wil je toch bereikbaar zijn voor die ene persoon? “Geef die dan het nummer van de plaats waar je bent.” Dit is geen pleidooi tegen de gsm, benadrukt Boonen. Maar grenzen bepalen, vindt hij cruciaal: geen gsm in de slaapkamer of aan de eettafel.
Smartphonegebruik kan ook tot jaloezie leiden. “Wanneer je sociale leven verborgen blijft bijvoorbeeld. Die jaloezie is niet altijd onterecht.” Praten over je online sociale interacties, is ook deel van de intimiteit met je partner, zegt Boonen. “Elkaars reilen en zeilen delen.”
Boonen roept op tot bewustwording: “Je hebt het toestel ook op zak wanneer je boos bent, wanneer je een glas te veel drinkt, in eender welke gemoedstoestand.”
Beluister het gesprek met Huub Boonen in 'De Wereld van Sofie' via Radio 1 Select