Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Hoe kan Vlaanderen het actieplan tegen watertekort waarmaken? "Tijd van aanmodderen is voorbij"

ma 21 sep. - 9:34

Vandaag zitten wetenschappers en Vlaamse ministers voor het eerst samen over hoe ze de zogenoemde 'Blue Deal' kunnen uitvoeren. Dat is het grote actieplan van de Vlaamse regering om de droogte en waterschaarste in onze regio aan te pakken. "Hier vragen wetenschappers al 10 jaar om."
© Nicolas Maeterlinck (Belga)

Met al die coronakopzorgen was je het misschien wat uit het oog verloren, maar de grondwaterstanden in Vlaanderen blijven bedroevend laag. En dus vindt de Vlaamse regering het tijd voor actie. Straks komt daarover een speciale taskforce samen, die de 'Blue Deal' in de praktijk moet brengen. Dat is het grote actieplan met 70 punten waarmee de Vlaamse regering de droogte wil tegengaan. "Hier vragen wetenschappers al 10 jaar om: de waterschaarste structureel aanpakken", bevestigt Marijke Huysmans, professor Hydrologie aan de VUB.

"Het belangrijkste is dat we weer natte natuur (moerassen en venen) moeten aanmaken, want water moet kunnen infiltreren", legt Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA) uit in 'De Ochtend'. "De laatste 50 jaar is 75 procent van onze natte natuur verdwenen."

"Een tweede poot is grote infrastructuurwerken: de bouw van infiltratiebekkens en spaarbekkens. En ten derde: de overheid zelf. We hebben nog altijd lekverliezen en we kunnen ons niet meer permitteren dat water verloren gaat. Ook dat zal worden rechtgezet."

Landbouw en industrie

In een eerste fase is 75 miljoen euro vrijgemaakt om onder meer landbouw- en industriebedrijven te helpen hun gebruik van zuiver water en grondwater te beperken. "De landbouw heeft een bijzondere rol", weet Huysmans. "Het is een van de eerste en grootste slachtoffers van waterschaarste, maar tegelijk een deel van de oplossing. Daar liggen nog heel wat mogelijkheden qua waterbesparing, hemelwatergebruik en gebruik van gezuiverd afvalwater."

Ook industrie kan een heel grote rol spelen, benadrukt ze. "Ook daar kunnen ze veel minder drinkwater en grondwater gebruiken. Ik heb daar ook mooie voorbeelden van gezien: bedrijven die hun eigen afvalwater zuiveren en gebruiken. Zo kunnen ze tot 50 procent van hun watergebruik reduceren."

Toen ik pas minister was geworden, kwam een deskundige mij zeggen: als het nog een paar weken niet had geregend, zou er in sommige regio's geen water meer uit de kraan zijn gekomen.

En dat is dringend nodig, zegt Demir: "De tijd van aanmodderen is voorbij. Als je kijkt naar waterbeschikbaarheid en grondwater: het kan gewoon niet meer op deze manier. Vandaar dat het heel hoog op de politieke agenda staat."

"Toen ik pas minister was geworden, kwam een deskundige mij zeggen: als het nog een paar weken niet had geregend, zou er in sommige regio's geen water meer uit de kraan zijn gekomen. Dat wil ik niet. Ik wil ons voorbereiden op waterschaarste en droogte. Vandaar dat de bedrijven mee moeten."

Eensgezind over de urgentie

In de taskforce zitten enkele bevoegde ministers, maar ook alle Vlaamse provinciegouverneurs en ook enkele wetenschappers die de politiek moeten bijstaan. De voorbije coronamaanden hebben duidelijk gemaakt dat dat niet altijd even evident verloopt.

Maar Huysmans maakt zich daar geen zorgen over. "De samenwerking is behoorlijk constructief. Het feit dat alle experten hier hetzelfde verhaal brengen en we het eens zijn over de urgentie en de nodige maatregelen, maakt het voor de politiek natuurlijk makkelijker."

Beluister het gesprek met Zuhal Demir en Marijke Huysmans in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet