Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Hoe kunnen moslims hun geloof beleven in het Vlaams onderwijs?

ma 27 aug. - 21:18

Imam Khalid Benhaddou en Emilie Le Roi, van het departement Onderwijs, hebben een boek geschreven dat zowel scholen als leerlingen en hun ouders meer duidelijkheid moet bieden hoe moslims hun geloof kunnen beleven in het Vlaams onderwijs.
Khalid Benhaddou

"Vaak lijkt het erop dat moslimjongeren privileges vragen als ze op school uiting willen kunnen geven aan hun geloofsovertuiging", zegt Khalid Benhaddou in 'De Wereld Vandaag'. "En toch is dat helemaal niet zo. Met dit boek willen we net een praktische handleiding bieden hoe onderwijs en godsdienst verzoend kunnen worden, als daar ruimte voor bestaat binnen de pedagogische krijtlijnen."

"Neem nu de vraag om halal maaltijden aan te bieden op school", gaat Benhaddou verder. "Dat is toch geen verzoek voor een privilege. Want er kunnen net zo goed vegetarische maaltijden aangeboden worden voor wie helemaal geen vlees wenst te eten."

"Wat niet kan is bijvoorbeeld een verzoek om aparte ingangen voor mannen en vrouwen op school te organiseren", verduidelijkt de imam. "Dat strookt niet met de grondrechten. Ook aan de eindtermen mag niet geraakt worden. En toch is er vaak ruimte voor discussie. We willen de wetenschappelijkheid van de evloutietheorie van Darwin helemaal niet in twijfel trekken. Maar het blijft toch de individuele vrijheid van een leerling om te geloven in het scheppingsverhaal van zijn of haar godsdienst."

"Of laat de school op zijn minst op voorhand nadenken over dergelijke discussies", zo besluit Benhaddou. "Als er een vraag is om een stille ruimte in te richten op een school, dan is dat niet noodzakelijk een verzoek voor een privilege. Zo'n ruimte kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden door atheïsten om in alle rust een boekje te lezen. Angst voor dergelijke vragen is vaak de slechtste raadgever."

'Halal of niet?' is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet