Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De wereld van Sofie

Hoe kunnen we beter slapen?

ma 25 mrt. - 9:20

Annick Ruyts lijdt al vier jaar aan slapeloosheid en dat is geen lachertje. Voor het nachtelijke Radio 1-programma De Slapelozen gaat ze op zoek naar verhalen van lotgenoten. Daarom hebben we het vandaag over insomnia.
Hoe kunnen we beter slapen?

Annick Ruyts vertelt zelf wat de impact van haar slaapprobleem is  en wat ze al geprobeerd geeft om er vanaf te geraken. Inge Declercq is neurologisch slaapexpert aan het UZA.  Zij heeft het over de oorzaken van slapeloosheid en wat je er tegen kan doen. En ze beantwoordt vragen van luisteraars.

Voor ons lijkt het vanzelfsprekend: als het donker is, dan slapen we. Maar dat is niet altijd zo geweest. In de Middeleeuwen hadden ze een totaal ander slaappatroon, weet historicus Jonas Roelens.

Insomnia kan ook inspiratiebron zijn voor kunstenaars. Zo maakte de Frans-Amerikaanse Louise Bourgeois ’s nachts de reeks Insomnia Drawings. Tekenaar Gal is fan van Louise Bourgeois en lijdt ook aan slapeloosheid. Hij vertelt of hij zich ook laat inspireren door de nachtelijke uren.

Slaap kindje slaap. Voor kinderen die de slaap niet kunnen vatten zijn er slaapliedjes. Eva Schampaert en Bas Bogaerts verzamelden slaapliedjes van rond het Middellandse Zeegebied en maakten er een boek en cd van: Lullabies.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet