Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld van Sofie

Hoe kunnen we kinderobesitas aanpakken? "We denken nog te vaak dat een kind er wel zal uitgroeien"

di 14 mrt. - 3:05

In België is ongeveer een kwart van alle kinderen te zwaar. 7% van die kinderen is effectief obees, en lijdt dus aan een ernstige vorm van zwaarlijvigheid. “De aantallen bij de zeer jonge kinderen zijn aan het stijgen”, zegt Inge Gies, diensthoofd pediatrie en verantwoordelijke voor de kinderobesitaskliniek in het UZ Brussel, in ‘De Wereld van Sofie’. En daar moeten we ons volgens haar zorgen over maken. “Op dit moment is er nog veel te vaak het idee dat ‘een kind zal daar wel uitgroeien’, maar dat is zeker niet altijd het geval.”
Kindervoeten op een weegschaal
© Ketut Subiyanto (Pexels)

Waarom zien we obesitas steeds vaker opduiken bij jonge kinderen? Volgens pediater Inge Gies ligt een combinatie van verschillende factoren aan de basis van het verschijnsel. “Enerzijds weten we dat onze omgeving het ons niet zo makkelijk maakt om gezonde voeding te nuttigen, voldoende te bewegen en ook om voldoende te slapen.” Dat zijn dé drie grote omgevingsfactoren die het risico op de ontwikkeling van overgewicht en obesitas kunnen vergroten. Al zijn dat lang niet de enige. “Anderzijds zijn er ook een aantal erfelijke factoren en factoren die tijdens de zwangerschap al optreden.”

“We zijn bang dat we in een vicieuze cirkel terechtkomen”

Het begint dus al deels in de buik. “We weten dat als een mama last heeft van haar gewicht, de vetcellen van de baby op een andere manier geprogrammeerd kunnen worden. Het baby’tje heeft dan meer kans om overgewicht te ontwikkelen en als volwassene obees te blijven.” Het is net die overdraagbaarheid die op termijn een probleem kan worden, waarschuwt Gies. “We zijn bang dat we in een vicieuze cirkel gaan terechtkomen, waarbij steeds meer jonge kinderen geprogrammeerd gaan zijn om last te krijgen van hun gewicht.” En die vicieuze cirkel moeten we koste wat kost vermijden volgens haar. “De makkelijkste optie is zorgen dat je nooit obees wordt.”

“Eens je obees bent, is het ontzettend moeilijk om daar weer vanaf te geraken”

Het is een misvatting dat obesitas enkel andere ziektes teweegbrengt, zoals diabetes, een verhoogde cholesterol of een verhoogde bloeddruk, benadrukt Gies. Obesitas op zich is een chronische ziekte. “Eens je obees bent, dan gaat ons lichaam helemaal anders reageren. Onze vetcellen scheiden andere hormonen af, ons metabolisme vertraagt en ons hongergevoel verandert. Er is een heel grote misvatting dat iemand die obees is, een gebrek aan wilskracht heeft om te vermageren. Maar dat klopt niet. Eens je obees bent, is het ontzettend moeilijk om daar weer vanaf te geraken, net door al die chronische veranderingen in ons metabolisme en hormonaal stelsel.” Al wil dat helemaal niet zeggen dat alles verloren is, ook niet voor kinderen. “Dan is het gewoon goed om te weten dat het risico wat verhoogd is, en dat het misschien nog meer dan bij andere kinderen van belang is om op een aantal basiszaken te letten.”

Er is een heel grote misvatting dat iemand die obees is, een gebrek aan wilskracht heeft om te vermageren. Maar dat klopt niet.

— Inge Gies

“We moeten absoluut van stigmatisering af”

“Er is nog veel te veel stigmatisering van mensen die leiden aan de ziekte obesitas, ook bij kinderen. Daar moeten we absoluut vanaf. Het is niet omdat je een maatje meer hebt, dat dat niet mooi is of niet beantwoordt aan een schoonheidsideaal.” En ook hier speelt bewustmaking een sleutelrol. Al moeten we dat alles volgens Gies wel loskoppelen van gezondheid. “Als we een ziekte zien, dan moeten we er alles aan doen om die ziekte te behandelen. Los van de stigmatisering, moeten we wel een behandeling opstarten voor obesitas op zich.”

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet