Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

Hoe maak je werken in de zorgsector aantrekkelijker?

wo 14 mrt. - 4:42

Vorig jaar waren er volgens de FOD Volksgezondheid 122.112 verpleegkundigen en 72.054 zorgkundigen aan de slag in België. De volledige socialprofitsector (exclusief de socio-culturele sector) was in 2016 goed voor 294.955 mensen. En toch hebben we nog veel meer mensen nodig die in de zorg willen werken, waarschuwen experts.
Hautekiet, live in Brussel

Verso, de werkgeverskoepel van de social profit in Vlaanderen, berekende dat er tegen 2022 vermoedelijk 60.000 extra werkkrachten nodig zijn in de zorgsector, vooral om de vergrijzing op te vangen.

Het is dan ook geen goed nieuws dat er vorig jaar voor het eerst in jaren een daling van het aantal studenten in zorgopleidingen werd genoteerd. In 2017 daalde het aantal inschrijvingen met 2,3% ten opzichte van het jaar voordien. De opleiding verpleegkunde kreeg zelfs 7,8% minder nieuwe studenten op de banken.

Komt daar nog bij dat de zorgsector te maken heeft met een groot ziekteverzuim. Uit nieuwe cijfers van Acerta blijkt dat (in 2016) dagelijks 1 op 17 werknemers afwezig is omwille van arbeidsongeschiktheid. In de profit sector is dat 1 op de 37.

In 2010 lanceerde de Vlaamse regering het eerste actieplan Werk maken van werk in de zorgsector. Het actieplan werd in de daaropvolgende jaren meermaals geüpdatet, en in 2015 lanceerde Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen het Actieplan 3.0. Ook dat plan is alweer 3 jaar oud. Hebben we nood aan een Actieplan 4.0?

Wat is er nodig om een job in de zorg aantrekkelijker te maken?

  • Er zijn veel mensen nodig die in de zorg willen werken. Hoe kunnen we het beroep aantrekkelijker maken?
  • Wat moet er gebeuren om meer studenten een zorgopleiding te laten volgen? 
  • En hoe vermijden we dat veel mensen in de zorgsector uitvallen door bijvoorbeeld stress en burn-out?


Herbeluister de gesprekken met Lon Holzer (Zorgambassadeur), Candice de Windt (Directeur verpleegkunde/vroedkunde Odisee), Stijn Muylaert (docent verpleegkunde), Katrien Hemelhof (VDAB), Fatima Benamar (Winnaar Zorgverhaal van het jaar 2017) en enkele studenten en werknemers uit de zorgsector:

Bekijk de foto's van de live-uitzending:

Lees meer:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet