Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld van Sofie

De Wereld van Sofie

Hoe omgaan met je tiener? "Probeer het gedrag van je puber niet te controleren, dat gaat niet"

wo 19 dec. - 10:55

Pubers: onhandelbaar, emotioneel, prikkelbaar en altijd moe. Maar hoe ga je er mee om? Sven Bussens schreef er het boek 'Waakzaam zorgen voor tieners' over.
Sven Bussens

"Vroeger was er het idee dat we het gedrag van onze kinderen konden controleren" zegt Bussens. Dat idee blijkt helemaal niet te kloppen. "Al wat je kan doen is je eigen gedrag controleren. Je kan enkel door middel van de relatie met je puber ook verandering teweeg brengen in zijn of haar gedrag."

Straffen of niet?

Straffen werken volgens hem averechts. Volgens Bussens haal je door te straffen "vooral veel positieve elementen uit de relatie tussen jezelf en je kind". "Als je blijft straffen, dan hou je op den duur geen positieve elementen meer over in de relatie."

Wat er wel werkt...

Je moet als ouder wel 'boven' de jongere blijven staan. Als ouder moet je met andere woorden ook ouder blijven. "Op momenten dat het spannend wordt, moet je vooral inzetten op het vergroten van je aanwezigheid. Dat kan via kleine dingen: stuur eens een vriendelijke sms, een briefje in de boterhammendoos met 'smakelijk', etc..." Of dat niet tot ogengerol leidt? "Misschien wel, maar je bént er wel."

Soms word je als ouder of 'opvoedingsverantwoordelijke' ook weggeduwd door een puber. Maar dat is volgens Sven Bussens niet de beste oplossing. Volgens zijn model moet je aanwezig blijven, en focussen op de boodschap die je brengt. 

Kiezen voor transparantie

"Een kind kan je niet ontslaan als ouder", zegt Bussens. "Kinderen kunnen je niet ontslaan van het gegeven dat we zorg willen dragen voor hen." Zo is het volgens hem bijvoorbeeld gezond om in alle transparantie te zeggen tegen je puber: "Ik maak me er zorgen over dat je weer zoveel gedronken hebt, en dat wil ik je zeggen. En desnoods haal ik er nog andere mensen bij."

It takes a village to raise a child

Maak van opvoeden met andere woorden een gezamenlijk project. Dat gaat terug op een oud Afrikaans gezegde, zegt Bussens: "It takes a village to raise a child." Probeer dus niet alle problemen binnenskamers te houden, maar praat er over en zoek desnoods hulp.

Beluister het interview uit 'De Wereld van Sofie':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet