Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Hoe online solliciteren? Enkele tips

wo 15 apr. - 8:35

Solliciteren in tijden van corona is anders dan anders. De meeste sollicitatiegesprekken gebeuren nu namelijk online. Op een veilige afstand, dat wel, maar het blijft wat vreemd. Leen Glorieux van VDAB geeft enkele tips om zo’n gesprek aan te pakken in ‘We Zullen Doorgaan’.
© Unsplash.com

Meer en meer mensen gaan vanaf nu de voordelen van online solliciteren inzien, vermoedt Leen Glorieux, teamleader e-coaches bij VDAB. “Een videogesprek lijkt wat exotisch en raar, maar eigenlijk is het ook maar gewoon een medium”, zegt ze in 'We Zullen Doorgaan’. Dus ook buiten coronatijden kunnen zulke gesprekken handig zijn. 

Glorieux  gaf enkele tips om zo’n online sollicitatiegesprek aan te pakken.  

Bereid je voor

Of je nu een fysiek gesprek hebt, of een gesprek via videochat of telefoon: het blijft een sollicitatiegesprek.  Jij als sollicitant moet de werkgever ervan overtuigen dat je de juiste kwaliteiten in huis hebt voor de vacature, en daar kruipt wat huiswerk in.

Zorg dat je techniek op punt staat

Meestal stuurt de werkgever je een link door waarop je moet klikken. Zorg dat je die link op voorhand al eens uitgetest hebt. Zo moet je niet op het moment zelf nog dingen beginnen downloaden, toestemming geven en meldingen wegklikken. Dit zorgt alleen maar voor stress.

Stel dat de werkgever Skype of Zoom voorstelt: gebruik het dan eens in een veilige setting met iemand anders. Met je partner, of met je vriendinnen bijvoorbeeld. Zo wordt het allemaal wat bekender voor jou, en voel je je er beter bij.

Test ook je internetverbinding uit.

Let op je omgeving

Zoek een rustige plaats op.  Al is dat minder evident met kinderen in huis, en de postbode die mogelijk ook nog een passeert om een pakje te bezorgen. Spreek daarom met de werkgever een gericht moment af: bijvoorbeeld wanneer de kleinste zijn middagdut doet.  Of laat je kinderen naar een film kijken. Dat gaan ze je heus niet kwalijk nemen.

Vraag een sollicitatiecoach om hulp

Heb je hulp nodig bij het solliciteren? De online solicitatiecoaches van VDAB helpen je verder. Gratis, en op maat. 

Meer info vind je op vdab.be

Beluister het gesprek in 'We Zullen Doorgaan':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet