Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De bende van Annemie

"Hoe ouder ik word, hoe beter ik besef wie belangrijk was in mijn leven"

vr 13 mei - 8:43

Tom Lanoye mocht onlangs de eerste Confituurprijs uitreiken, prijs van de onafhankelijke boekhandels. Hij mocht die prijs uitreiken aan schrijver en journalist Chris De Stoop. Het leven van Tom Lanoye en Chris De Stoop komt erg overeen. "We zaten op dezelfde school, in dezelfde klas."
Tom Lanoye

Tom Lanoye mocht onlangs de eerste Confituurprijs uitreiken, prijs van de onafhankelijke boekhandels. Hij mocht die prijs uitreiken aan schrijver en journalist Chris De Stoop.

Het leven van Tom Lanoye en Chris De Stoop komt erg overeen. "We zaten op dezelfde school, in dezelfde klas." 

Samen kregen ze les van Anton Van Wilderode, schrijver-dichter maar dus ook leraar Nederlands aan het Sint-Jozef Klein Seminarie in Sint-Niklaas, "met wie ik het politiek toen al niet eens was, maar van wie ik zoveel geleerd heb." Van hem kregen zowel Tom Lanoye als Chris De Stoop een gedegen literaire opleiding, vindt Lanoye.

Hij lapte het hele leerplan aan z'n laars, maar omdat hij zo'n monument was, durfde niemand hem dat te verwijten.

Hij vergelijkt Anton Van Wilderode met de leraar uit 'Dead Poets Society', een rol die subliem werd neergezet door Robin Williams.

Belangrijke figuren

Hoe ouder hij wordt, hoe meer Lanoye beseft wat bepaalde figuren voor hem hebben betekend: zijn moeder, voor toneel, exuberantie, voor het schrijven van vrouwenrollen. Anton Van Wilderode, voor de gedegen literaire opleiding. En Gerard Mortier, zijn latere leermeester.

Dat onwaarschijnlijke drietal, die eeuwige leraren maar ook een divakant hebben, zijn zo belangrijk geweest. Dat weet ik nu.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet